Događaji

#intervjutjedna

Razgovarali smo s prekrasnim ljudima iz udruge za autizam Zadar. “Djeca s autizmom svakodnevno trebaju našu pomoć”

Razgovarali smo s prekrasnim ljudima iz udruge za autizam Zadar. “Djeca s autizmom svakodnevno trebaju našu pomoć”
Bojan Bogdanić

Iako ih možda ne zamjećujete, ocjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 12.000 osoba s autizmom, a najvažniji problem s kojim se susreću i roditelji i djeca je dijagnostika ali i nerazumijevanje društva.

Naime, svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, želi da bude zdravo, sretno i prepuno mogućnosti. Roditelji djece s autizmom susreću se s izazovom na koji nije lako odgovoriti, ali - nije nemoguće! Autizam se još uvijek istražuje i stručnjaci smatraju da ga treba promatrati kao na različitu sposobnost, a ne nesposobnost.

Djeca s autizmom najčešće imaju normalnu do vrlo visoku inteligenciju. Brzo uče, ali imaju problem u komunikaciji i primjeni onoga što znaju. Postoji i dio djece s autizmom koji su pravi mali 'mudraci' - imaju izuzetne vještine u određenom području, kao što su umjetnost, matematika ili glazba.

Roditelji su obično ti koji uoče prve znakove i to u prvoj ili drugoj (do treće) godini djetetova života. Rano otkrivanje autizma može pomoći djetetu da stekne određene socijalne vještine i samostalnost

Na tragu priče kako žive djeca s autizmom, posjetili smo zadarsku udrugu koja okuplja obitelji djece s autizmom, kao i profesionalce, terapeute te ljude spremne pomoći. Razgovarali smo o tome s predsjednikom udruge, Antom Armaninijem.

Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar

Zadarska udruga za autizam ulazi u desetljeće postojanja

Koliko se u ovih deset godina ipak promijenila situacija u smislu - koliko šira javnost ima uvid u živote djece s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji? Prema iskustvu našeg sugovornika, predrasude uglavnom dolaze iz neznanja a nas je posebno zanimalo kakva je podrška lokalne zajednice?

Naime, Kaufland je pred Božić proveo akciju „Djela, ne riječi, zajednicu usreći“ gdje su u svim svojim prodajnim centrima omogućili kupcima da glasaju za udrugu kojoj treba pomoć.

''Mi smo pobijedili u Kauflandovom prodajnom centru na Voštarnici i osvojili novčana sredstva u iznosu od 5.000 kn koja će nam dobro doći za nastavak rada u 2019. Sredstva ćemo utrošiti na nabavku materijala i pribora za rad te se ovim putem još jedanput zahvaljujem Kauflandu i svim građanima koji su glasali za našu udrugu'', zaključuje Armanini.

Uvijek u potrazi za boljim prostorom

Jedan od većih problema ove udruge je i nedostatak adekvatnog prostora, posebno kada govorimo o prostoru za radionice s posebnom didaktičkom opremom.

Štand Udruge za autizam Zadar na Svjetski dan svjesnosti o autizmu

"Imamo dvoje terapeuta za rad po 4 sata na dan. Terapija s djecom iz poremećaja autističkog spektra (PAS) je uglavnom jedan na jedan. Zbog toga terapeuti ne mogu raditi istovremeno''.

Inače, ova zadarska udruga trenutno broji 103 člana, od toga je 38 djece, tinejdžera i odraslih s PAS-om. U terapeutske postupke je uključeno 28. S obzirom na nedostatak prostora ipak su omogućili da svako dijete dobije premda jedan termin na tjedan.

Terapije su besplatne

''Jednom tjedno imamo zajedničke radionice s roditeljima gdje izrađujemo materijale koje dvaput godišnje nudimo na štandu u zamjenu za donacije za rad udruge. Život djece s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji jest specifičan, izazovan, a u našem gradu odgoj, rehabilitacija i obrazovanje u funkcionalnom i modernom objektu još uvijek su na razini plana".

Uručenje Kauflandove donacije Udruzi za autizam Zadar

Autistične osobe se izražavaju na sebi svojstveni način

Kada zagrebemo ''ispod površine'' autizma otkrivamo osobe koje se izražavaju na sebi svojstven način, u sebi kriju i brojne darove, talente... kako ih usmjeriti?

''Među osobama i djecom s PAS-om postoje oni koji imaju jako razvijene talente za pojedina područja. Da bi ih mogli ispoljiti potrebno je prepoznati talent i na njemu raditi. Osobe s PAS-om često teško pokazuju talente jer im za to treba zadovoljiti puno drugih inputa koji ih ometaju.

Zbog toga nam trebaju stručnjaci koji će raditi s njima i koji će uz pomoć roditelja pronaći najbolje puteve i načine za razvoj talenata. Svaka osoba s PAS-om je različita. Nema zajedničkog obrasca, pristup svakom je individualan'', pojašnjava nam Armanini.


Reci što misliš!