Događaji

Pučko otvoreno učilište Obzor

Besplatno osposobljavanje nezaposlenim osobama na području Zadarske županije

Besplatno osposobljavanje nezaposlenim osobama na području Zadarske županije

U sklopu projekta „Nove vještine - nove mogućnosti“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Pučko otvoreno učilište Obzor nudi besplatno osposobljavanje nezaposlenim osobama na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije

Pučko otvoreno učilište Obzor u suradnji s partnerima Agencija Han Vrana, F-tours International d.o.o. i H.L. Dvorac d.o.o. provodi projekt „Nove vještine – nove mogućnosti“ u sklopu kojeg su razvijeni suvremeni programi osposobljavanja integrirani s praksom.

Nezaposlene osobe mlađe od 25 godina i starije od 54 godine s minimalno završenom osnovnom školom mogu se prijaviti za pohađanje sljedećih obrazovnih programa koji će se provoditi na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije:

1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a,

2. Program osposobljavanja za poslove barmena/sommeliera,

3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje,

4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Teorijska nastava održat će se u prostorijama Učilišta Obzor u Splitu na adresi Kopilica 21a, a praktična nastava će se organizirati u objektima Martinis Marchi (Šolta), Maškovića Han (Pakoštane) te Fabrique i Terminal F (Split), a uključuje studijski obilazak lokalnih uzgajivača hrane te gastroprezentacije.

Nakon završetka programa moguće je i zapošljavanje u spomenutim objektima. Opći cilj projekta je doprinijeti zapošljavanju nezaposlenih osoba na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije kroz pohađanje suvremenih obrazovnih programa u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Putem aktualnih obrazovnih sadržaja izravno povezanim sa stvarnim potrebama tržišta rada i poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva obrazovat će se kvalitetan kadar i povećati konkurentnost nezaposlenih osoba na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Turizam postaje sve značajniji sektor u gospodarstvu naše zemlje, a njegov kvalitetan razvoj nije moguć bez djelotvorne politike razvoja ljudskih potencijala. Novi turistički trendovi utječu na profesionalni razvoj kadrova i inoviranje znanja turističkih djelatnika te je u korpusu zaposlenih bitno osigurati adekvatna znanja i profesije.

Svaki novi obrazovni programski sadržaj predstavlja dobitak za trenutno nedostatne kadrove u turizmu. Razvojna orijentacija zemlje na turizam podrazumijeva korištenje obrazovnih potencijala, s posebnim naglaskom na programe usmjerene na osposobljavanje kadrova za praktičnu primjenu znanja i poslovnih tehnika u svakodnevnoj turističkoj praksi.

U hrvatskom turizmu upravo su takvi kadrovi najviše traženi, a njihovom formiranju osim kvalitetnog nastavnog programa pridonijeti će i kvalitetna stručna praksa.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem online PRIJAVNICE ili e-maila: info@ucilisteobzor.com, pri čemu je potrebno navesti sljedeće podatke: ime i prezime, kontakt, godine i odabrani program.

Projekt „Nove vještine – nove mogućnosti“, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, provodi Pučko otvoreno učilište Obzor u partnerstvu s tvrtkama F-tours International d.o.o. i H.L. Dvorac d.o.o. te Agencijom Han Vrana.

Ukupna vrijednost projekta je 1.769.028,00 HRK (100% bespovratnih sredstava), a vrijeme provedbe je od 10. svibnja 2018. do 10. rujna 2019. godine. Više informacija o projektu dostupno je na web stranici www.ucilisteobzor.com.

Programi osposobljavanja iz područja turizma i ugostiteljstva

Osnovni podaci:

Trajanje programa: 120 nastavnih sati ( 40 sati teorijske nastave, 80 sati praktične nastave), 17 radnih dana.

Teorijska nastava: u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Obzor na adresi Kopilica 21a, Split

Praktična nastava: u ugostiteljskim objektima Martinis Marchi (Otok Šolta), Mašković Han (Pakoštane) ili F-group (Split), ovisno o odabranom programu

Dodatne pogodnosti: pokriveni troškovi prijevoza i noćenja, liječničkog i sanitarnog pregleda, izdavanja sanitarne iskaznice, priručnik iz odabranog područja, radna odjeća i obuća, gastroprezentacije na lokacijama: Maškovića Han, Martinis Marchi i Fabrique / Terminal F, studijski obilazak lokalnih proizvođača hrane u Splitu i Zadru, završna konferencija.

Programi osposobljavanja:

1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a
2. Program osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier
3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje
4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Preduvjet za upis programa: nezaposlene osobe mlađe od 25 godina te nezaposlene osobe starije od 54 godine.

1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a

Vrijeme provedbe: ožujak 2019.
Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:
1. Organizacija poslovanja poduzeća
2. Marketing u turizmu
3. Zaštita na radu
4. Praktična nastava

• Organizacija poslovanja poduzeća –Prijemni odjel, Rezervacije, Cjenik hotelskih usluga, Voucher, Prijam i prijava gosta, Poslovi pri dolasku gosta, Hotelska iskaznica, Poslovi za vrijeme boravka gosta, Pružanje raznovrsnih usluga gostima, Oprema i uređaji na prijemnom odjelu, Specifičnosti rada na prijemnom odjelu, Radna mjesta, Ponašanje i etika zaposlenih, radna odjeća i higijena zaposlenih, Dokumentacija na prijemnom odjelu, Rječnik hotelske terminologije, Provjera znanja

• Marketing u turizmu –Upravljanje marketingom (pojam marketinga), Marketing kao poslovna koncepcija, Turističko tržište, Poslovne orijentacije, Segmentacija i odabir ciljanih tržišta, Specifičnosti marketinga u turizmu, Specifičnosti turističkog proizvoda i instrumenti marketinga, Područja primjene marketinga u turizmu, Primjeri dobre prakse, Marketinško okruženje, Turističke potrebe i motivacija, Ponašanje potrošača u turizmu, Elementi marketinškog spleta, Turistički proizvod, Prodaja i distribucija, Promocija u turizmu, Planiranje marketinga, Proces marketinškog planiranja, Marketinške strategije, provjera znanja

• Praktična nastava – nakon odslušanog teorijskog dijela nastave polaznici se upućuju na obavljanje praktičnog dijela nastave u ugostiteljski objekt s kojim Ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji.
Literatura:

„Concierge – priručnik za program osposobljavanja, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove concierge-a

Materijalni uvjeti:

Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.
Praktična nastava organizirana je u objektu Martinis Marchi na adresi put Sv. Nikole 51, Maslinica, Otok Šolta.

2. Program osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier

Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.

Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:

1. Osnove barskog poslovanja
2. Vrste i sastojci barskih pića
3. Radni nastup i priprema barskih mješavina
4. Osnove sommelierstva
5. Osnove proizvodnje i njege vina
6. Posluživanje i određivanje kvalitete vina
7. Higijena i zaštita na radu

• Praktična nastava – nakon odslušanog teorijskog dijela nastave polaznici se upućuju na obavljanje praktičnog dijela nastave u ugostiteljski objekt s kojim Ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji. Nastavna cjelina obuhvaća: osnove higijene i zaštite na radu, organizacija i rad u baru, barske mješavine, osnove o vinu, proizvodnja i njega vina,posluživanje i određivanje kvalitete vina, završni radovi pripreme i posluživanja vina

Literatura: „Barmen & sommelier –priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier

Materijalni uvjeti:
Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.

Praktična nastava organizirana je u objektima Martinis Marchi (Otok Šolta), Mašković Han (Pakoštane) ili Fabrique i Terminal F (Split)

3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje

Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.

Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:
1. Higijenski uvjeti za rad s hranom
2. Namirnice u kuharstvu
3. Kuhinja
4. Osnove pripreme namirnica
5. Osnove kuharstva
6. Zaštita na radu i zaštita od požara
7. Praktična nastava

• Praktična nastava obuhvaća: održavanje higijene kuhinjskog prostora, upotreba kuhinjskog posuđa i alata, pranje i čišćenje namirnica, odabir svježeg voća i povrća, skladištenje namirnica, rukovanje kuhinjskim uređajima, tehnološki proces obrade namirnica, osnovna termička obrada namirnica, priprema različitih vrsta zajutraka, sudjelovanje u spravljanju osnova jela, pripremanje osnovnih hladnih i toplih predjela, asistiranje kod pripremanja bistrih i gustih juha, priprema jednostavnih priloga i vcariva od povrća, dekoriranje i spravljanje salata, pripremanje i ukrašavanje osnovnih desertnih jela, pridržavanje mjera zaštite na radu i zaštite od požara
Literatura:

„Mediteranska & osmanska kuhinja – priručnik za osposobljavanje za jednostavne poslove u kuharstvu, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove priprematelja/ice tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje

Materijalni uvjeti:

Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.
Praktična nastava organizirana je u objektu Mašković Han, Vrana Marina 1, Vrana, 23211 Pakoštane

4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.
Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:
1. Higijenski uvjeti za rad s hranom
2. Namirnice u kuharstvu
3. Kuhinja
4. Osnove pripreme namirnica
5. Osnove kuharstva
6. Zaštita na radu i zaštita od požara
7. Praktična nastava

• Praktična nastava obuhvaća: održavanje higijene kuhinjskog prostora, upotreba kuhinjskog posuđa i alata, pranje i čišćenje namirnica, odabir svježeg voća i povrća, skladištenje namirnica, rukovanje kuhinjskim uređajima, tehnološki proces obrade namirnica, osnovna termička obrada namirnica, priprema različitih vrsta zajutraka, sudjelovanje u spravljanju osnova jela, pripremanje osnovnih hladnih i toplih predjela, asistiranje kod pripremanja bistrih i gustih juha, priprema jednostavnih priloga i vcariva od povrća, dekoriranje i spravljanje salata, pripremanje i ukrašavanje osnovnih desertnih jela, pridržavanje mjera zaštite na radu i zaštite od požara
Literatura:

„Mediteranska & antička kuhinja – priručnik za osposobljavanje za jednostavne poslove u kuharstvu, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove priprematelja/ice tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Materijalni uvjeti:

Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.
Praktična nastava organizirana je u objektu Martinis Marchi na adresi put Sv. Nikole 51, Maslinica, Otok Šolta.

Reci što misliš!