Događaji

pravosuđe

Daruvarac može legalno pobjeći u BiH, policija mu ne može ništa

Daruvarac može legalno pobjeći u BiH, policija mu ne može ništa
Dino Stanin/PIXSELL

DARKO Kovačević "Daruvarac", nepravomoćno osuđen zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje djevojke u Zadru, jučer je pušten na slobodu, a da mu nisu izdane ikakve mjere opreza. Kako "Daruvarac" ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i bosansko-hercegovačko, postoji vjerojatnost da poput drugih hrvatskih osuđenika pobjegne u BiH.

Policija nema pravo zaustaviti Daruvarca na granici

Razgovarali smo s odvjetnikom Brankom Šerićem koji nam je objasnio da policija nema pravo zaustaviti Daruvarca na graničnom prijelazu i zabraniti mu ulazak u BiH, tako da on bez ikakvog problema može pobjeći iz Hrvatske i nitko mu ništa ne može.

"Policija ga nema pravo zaustaviti i zabraniti mu izlazak iz zemlje, tako da on može normalno otići. To je njegovo pravo i nitko mu ga ne može uskratiti", rekao je Šerić.

Ako to i učini, bosanskohercegovačke vlasti bi, tvrdi Šerić, morale reagirati po raspisanoj tjeralici za njim te odlučiti hoće li ga izručiti Hrvatskoj ili ne.

Da bi Daruvarac završio u bosansko-hercegovačkom zatvoru, BiH mora priznati hrvatsku presudu protiv njega

"Da bi on završio u njihovom zatvoru, BiH bi morala priznati hrvatsku presudu donesenu protiv njega, a da bi je priznali, moraju održati raspravu", objasnio je odvjetnik Šerić proces koji bi se dosta razvlačio.

Daruvarac je, podsjetimo, prošli mjesec osuđen zbog brutalnog premlaćivanja mlade Zadranke u kafiću Chill Out prošlog lipnja. Kako mu je jučer istekao rok od mjesec dana koliko je, nakon nepravomoćne presude, maksimalno mogao biti iza rešetaka, pušten je na slobodu gdje će čekati pravomoćnost presude u kojoj je osuđen na 5 godina zatvora.

Jučer, prilikom izlaska iz zatvora, nije htio davati izjave, već je samo kratko rekao da neće ići u BiH čije državljanstvo ima. Hoće li se zaista držati toga ili će poput brojnih hrvatskih osuđenika pobjeći u susjednu BiH, ostaje vidjeti.

Poznati hrvatski bjegunci

Posljednji hrvatski bjegunac je Zdravko Mamić koji je u lipnju prošle godine pobjegao iz Hrvatske. Mamić, koji je nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio klub Dinamo, pobjegao je u BiH dan prije izricanja presude, a ondje, kako je naveo, planira ostati do daljnjega.

Sud BiH odbio ga je izručiti Hrvatskoj, navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora dviju država o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.  

"Sud je, imajući u vidu svu priloženu dokumentaciju te činjenicu da su kaznenopravne radnje koje čine obilježja kaznenog djela, za koje se imenovani potražuje i za koje je nepravomoćno osuđen, počinjene prije potpisivanja Ugovora, donio odluku o obustavljanju postupka izručenja", priopćio je tada Sud BiH.  

A prije par tjedana je ministar pravde BiH Josip Grubeša potpisao rješenje kojim se odbija zamolba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da izruče Mamića Hrvatskoj.

Osim Mamića, bilo je još nekoliko poznatih bjegunaca iz Hrvatske u susjednu BiH.

Kutle u BiH vodi novi posao

Tako je Miroslav Kutle, najpoznatiji hrvatski tajkun iz doba pretvorbe i privatizacije, protiv kojeg se vodilo nekoliko postupaka, prvu presudu dočekao u Hercegovini 2010. godine. Pravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora. S obzirom na to da ima državljanstvo BiH, tamošnje vlasti nisu ga htjele izručiti Hrvatskoj, a na kraju nije išao ni na izdržavanje spomenute kazne po pravomoćnoj presudi. BiH je zauzela stav da ono za što je Kutle osuđen u BiH ne predstavlja kazneno djelo. Kutle je u BiH na slobodi i pokrenuo je posao sa zdravom hranom.

Branimir Glavaš pobjegao je u Hercegovinu nakon što je u Hrvatskoj 2009. osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin. Uhićen je u listopadu 2010. i prebačen u istražni zatvoru u Sarajevu. Vrhovni sud mu je poslije ublažio kaznu na osam godina zatvora, koju je potom, u postupku preuzimanja kazne, potvrdio i Sud BiH. Glavaš je kaznu služio u Zenici i Mostaru, dok mu Ustavni sud RH nije ukinuo presudu, nakon čega se vratio u Hrvatsku, a danas je zastupnik u Hrvatskom saboru.

U BiH, točnije u Sarajevo, pobjegao je i riječki kardiolog Ognjen Šimić uoči izricanja presude za mito 2008. godine. Tamo je bio na slobodi par godina, a na je kraju služio kaznu u zatvoru poluotvorenog tipa u Sarajevu. Umro je 2012. godine od srčanog udara.


Reci što misliš!