Događaji

sastanak na sveučilištu

Rektor Sveučilišta u Trstu u posjetu Zadru

Rektor Sveučilišta u Trstu u posjetu Zadru

Trst će u 2020. godini biti Europska prijestolnica znanosti, grad u kojem će se u srpnju okupiti znanstvena elita europskog kontinenta, a rektor tamošnjeg sveučilišta Maurizio Fermeglia sa svojim zamjenikom Brunom Della Vedovom danas je posjetio Sveučilište u Zadru kako bi njegovu upravu i djelatnike pozvao na sudjelovanje i partnerstvo u projektu.

Na Sveučilištu ga je primila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican zajedno sa svim prorektorima.

Nekadašnja šoping meka postala je grad znanosti, s velikom koncentracijom međunarodnih istraživačkih centara i instituta te visokim udjelom znanstvenika u općoj populaciji.

- Proglašenje Europskom prijestolnicom znanosti velika je stvar za naš grad, a vjerujem da je jedan od razloga zbog kojih je naša nominacija prihvaćena otvorenost prema istočnim susjedima, Sloveniji i Hrvatskoj ponajprije. Trst je geostrateški na izvrsnom mjestu i može biti točka susreta Istočne i Zapadne Europe. Mi smo naslijedili Toulouse, za 2022. izabran je Leiden u Nizozemskoj, no nije isključeno da bi se gradovi poput Zadra uz dobru pripremu mogli nominirati za 2024. godinu, rekao je rektor Fermeglia, a kao glavni cilj sastanka postavio je definiranje suradnje u ovom projektu.

I prorektor Della Vedova istaknuo je dobru poziciju Trsta koji želi biti raskrižje kultura, mjesto transfera znanja, znanosti i tehnologije. Na znanstvenom susretu, koji će biti središnja manifestacija projekta ESOF2020, sudjelovat će više od 4.500 sudionika iz 80 država, koji će svoje znanje prenositi kroz više od 160 seminara, radionica i plenarnih sjednica.

- Ključni cilj je otkriti kako prirodne i društvene znanosti mogu na inovativan način odgovoriti na buduće izazove, a to su energija, voda, hrana i očuvanje okoliša. Ta će se rješenja moći primijeniti u izgradnji pametnih gradova, rekao je Della Vedova.

Rektorica Vican izrazila je spremnost na suradnju, posebice u temama koje sveučilište već razvija kroz svoju mediteransku orijentaciju kao što su održivi ekosustavi, zaštita okoliša na Mediteranu, proizvodnja hrane i sl. Razmotrit će se i ideja o mogućem održavanju dijela festivalskog programa u Zadru za vrijeme trajanja susreta u Trstu, kako bi se i u našem gradu široj javnosti popularizirala znanost te pokazala umreženost različitih sredina u ostvarivanju zadanih ciljeva.

Novi sastanak održat će se u ožujku, a prijedloge za sudjelovanje zadarski stručnjaci mogu slati do srpnja, kada će se pripremiti finalni program.

 


Reci što misliš!