Događaji

srijeda, 13. veljače

26. obljetnica razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća BDM u Karinu

26. obljetnica razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća BDM u Karinu

U srijedu, 13. veljače 2019. godine obilježava se 26. obljetnica razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu.

Pobunjeni Srbi, na tada okupiranom prostoru  u znak odmazde za VRO „Maslenica“ 13. veljače 1993. godine opljačkali su, miniranjem razrušili i obeščastili crkvu i Franjevački samostan u Karinu – spomenik kulture.

Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu podignut je u 15. stoljeću, na ruševinama benediktinske opatije, sagrađene u 9. stoljeću. Kameni križ od pletera u zidu samostanskog hodnika svjedoči iz doba hrvatskih narodnih vladara i karinskih Lapčana.  U tom kraju naseljavaju se u 15. stoljeću franjevci. Franjevci su ostali u Karinu i nakon turskog osvajanja. Godine 1560. fra Blaž je dobio dozvolu od kliškog sandžak-bega da popravi „kloštar“ Sv. Marije kod tvrđave Karina. Na početku Kandijskog rata (1645- 1669) samostan je razoren. temeljitu obnovu doživio je tek početkom 18. stoljeća. 

Za vrijeme Domovinskog rata srušen je do temelja i ponovno obnovljen iz državnog proračuna i sredstvima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Blagoslovom samostana i posvetom crkve 2. Kolovoza 2006., sveto je zdanje ponovno stavljeno u službu Bogu i hrvatskom narodu.

Program

10.00  sati - Dolazak i okupljanje Hrvatske vojske i hrvatskih braniteljskih udruga na raskrižju u Donjem Karinu

10.15 sati - Hodnja od raskrižja u Donjem Karinu do Franjevačkog samostana u Karinu

10.45 sati - Polaganje vijenaca i molitva na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu

11.00 sati - Sveta misu  za Domovinu u franjevačkoj samostanskoj crkvi Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije predslavi fra Ante Udovičić, vikar Provincije iz Splita. Liturgijske dijelove pjeva klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“

12.00 sati - Kulturni program 


Reci što misliš!