Događaji

zašto je ljubav prisutna i važna u životu?

U Biogradu obilježen Tjedan braka uz predavanje "O privlačnosti i ljubavi"

U Biogradu obilježen Tjedan braka uz predavanje
BnM

U sklopu obilježavanja međunarodne manifestacija "Tjedan braka" koji se u svijetu obilježava od 7. do 14. veljače ove godine uključila se i biogradska Gradska knjižnica. Uz radionicu na tu temu, izložene su u vitrinama knjižnice i knjige spomenute tematike, a upriličeno je i prigodno predavanje.

Na temu braka, veza i ljubavi predavanje je održala profesorica dr. sc. Ivana Macuka s katedre psihologije Sveučilišta u Zadru. Na pitanje zašto je ljubav prisutna i važna u životu pokušavali su odgovoriti mnogi pa tako i psiholozi, proučavanjem intimnih veza. Činjenica je da nas u životu čine sretnima bliski ljudi, koji nas okružuju, a bliskost (bilo da se radi o braku, zajedničkom životu ili dugoj stabilnoj vezi) povećava osjećaj zadovoljstva i sreće u životu. 

Naime, sama tema predavanja pod naslovom "O privlačnosti i ljubavi" pokušava razmotriti pitanje o biranju partnera i razumijevanju strastvene, romantične i prijateljske ljubavi. Pitanje zašto nam je važna bliskost s drugim ljudima, zašto su nam samo neki ljudi privlačni, što je to što određuje privlačnost, te zašto ne volimo svi na isti način, samo su neka od pitanja na koje psihologija pokušavaju pronaći odgovor i objasniti najvažniji ljudski osjećaj-ljubav. 

Prema nekim teorijama tri su važne odrednice u ljubavi i to intimnost, strast i odanost, odnosno obvezivanje. Te ako se u vezi ukomponiraju sve tri ove komponente tek onda je to prava ljubavi. A kako razumjeti i sačuvati ljubav, dobru vezu i prijateljstvo nije ni malo jednostavno. Da bi se premostile razlike često je uz osjećaje potrebno je uložiti i puno truda, razumijevanja, tolerancije i dakako praštanja. 

Preko 250 knjiga na temu ljubavi, pripadnosti i dakako braka u posjedu su biogradske Gradske knjižnice, a nekoliko posebno zanimljivih koje mogu puno toga pojasniti, i dakako koristiti svakom od nas preporučila je za čitanje i prof. Macuka. I na kraju, završimo s izrekom da brak nije riječ, nego rečenica, prosta, proširena, ali uvijek složena.


Reci što misliš!