Događaji

čeka se drugostupanjska presuda

Zadarski pedijatar osuđen na godinu dana zatvora za smrt dječaka 2015. godine

Općinski sud u Zadru odlučio da je kriv liječnik koji ga je liječio, zadarski pedijatar primarijus Darko Radman

Zadarski pedijatar prvi je hrvatski liječnik koji je nepravomoćno osuđen na jednogodišnju, ali bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog nesavjesna liječenja šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova koji je umro u zadarskoj bolnici u veljači 2015. godine. 

Uz šarlah dječaku se razvila streptokokna sepsa, gnojna upala pluća, svi organi počeli su mu otkazivati pa je Općinski sud odlučio da je kriv liječnik koji ga je liječio, zadarski pedijatar primarijus Darko Radman. Ako mu drugostupanjski sud potvrdi presudu, 69-godišnjak koji je zbog manjka pedijatara u Zadru radio i kao umirovljenik, ide u zatvor na godinu dana. 

"Mi smo, obrana, uvijek na strani okrivljenog, nama je sve prerigorozna kazna, pa možda moj komentar da je prerigorozna i nije objektivan. Ali, uvijek treba sačekati da vidimo što će riješiti drugostupanjski sud povodom naše žalbe, moguće i žalbe državnog odvjetnika", rekao je Milenko Škrlec, odvjetnik liječnika Darka Radmana.

69-godišnji liječnik osuđen je, prema optužbi, za teško kazneno djelo protiv zdravlja nakon što je šestogodišnji dječak iz Sv. Filipa i Jakova obolio od šarlaha i umro od komplikacija prije 4 godine u zadarskoj bolnici

"Dijete je nakon nekoliko dana došlo u Opću bolnicu Zadar, primljeno je tada u Jedinicu intenzivnog liječenja u stanju teškog septičkog šoka, multiorganskog zatajenja i nažalost svi naši napori da ga stabiliziramo nisu uspjeli i dijete je vrlo brzo umrlo", kazao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar. 

Nije naložio dodatne pretrage

Ranije ga je primarijus Radman primio, ali ne u bolnici, nego kao dežurni pedijatar u sklopu Doma zdravlja. Iako je dijete bilo u teškom stanju, nije naložio nikakve dodatne pretrage. Poslao ga je kući tek s preporukom da nastavi piti antibiotike. 

"Kao roditelj bi osudio, ali ja isto mislim da je ovo presedan. Znači, previše je to za takav slučaj iako je bilo i težih slučajeva, pa nitko nije odgovarao", kazao je Ivo, stanovnik Zadra. Zadranka Jasna pak smatra da liječnici trebaju malo bolje voditi računa o nama pacijentima.

Roditelji pokojnog dječaka tužili su i privatnom tužbom bolnicu. Novac za odštetu uglavnom imaju sve zdravstvene ustanove, a tužbi pacijenata je sve više.

"U nevezanim razgovorima s puno kolega i kolegica i raznim ravnateljima bolnica, mi imamo podatak da ima jako puno tužbi i svakim danom sve više i više. Jednu veliku riječ u tome ima i Hrvatska liječnička komora, oni isključivo daju mišljenje o tome da li je to nesavjesno liječenje ili je to samo došlo do nemilog događaja", rekla je dr. Dubravka Finka, predsjednica Županijskog povjerenstva za prava pacijenata Zadar.

Svi procesi u kojima su pacijenti tužili liječnike uglavnom su dugotrajni. 


Reci što misliš!