Događaji

komemoracija

Damir Tomljanović Gavran: Uspomene na njegovo junaštvo nikada ne blijede!

Damir Tomljanović Gavran: Uspomene na njegovo junaštvo nikada ne blijede!
morh

Komemoracijom na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanovića - Gavrana u nedjelju, 17. veljače u Krivom Putu obilježena je 25. obljetnica njegove pogibije. Damira Tomljanovića Gavrana prisjetio se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Program oblilježavanja 25. obljetnice Tomljanovićeve održan je kulturno-umjetničkim programom u školsko-sportskoj dvorani u Senju.

Damira Tomljanovića Gavrana prisjetio se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević riječima: "Danas se s posebnim pijetetom i tugom prisjećamo junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića - Gavrana, pripadnika legendarnih Tigrova koji je život dao za Domovinu na obroncima Velebita.

Damir Tomljanović Gavran zauvijek će ostati zapisan u hrvatskoj povijesti.
Uspomene na njegovo junaštvo nikada ne blijede, u njegovu čast Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Damir Tomljanović - Gavran, a njegove vrijednosti utkane su u današnjoj Hrvatskoj vojsci".

U sklopu obilježavanja obljetnice u petak, 15. veljače u dvorani Doma HV-a "Zvonimir" pretpremijerno je prikazan i dokumentarni film o ovom legendarnom pripadniku 1. gardijske brigade "Tigrovi" u kojem su o liku i djelu Tomljanovića – Gavrana govorili njegovi brojni suborci i članovi njegove obitelji.

Damir Tomljanović - Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske.

Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu.

Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu.+


Reci što misliš!