Događaji

mnogo oboljelih

Gripa i dalje ne posustaje, u Gospiću dvoje mrtvih od posljedica komplikacija

Gripa i dalje ne posustaje, u Gospiću dvoje mrtvih od posljedica komplikacija
Gripa.hr/Facebook

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oboljele su 53.383 osobe

Gripa i dalje uzima živote. Od posljedica ove teške bolesti u gospićkoj općoj bolnici umrla je 20-ogodišnja djevojka iz Korenice. 

Oboljela je u prvom mjesecu, ali joj nažalost nije bilo spasa.

Gripa je u Hrvatskoj i dalje u visokom intenzitetu, a očekuje se da će popustiti za dva tjedna.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo oboljele su 53.383 osobe, a od ove teške bolesti do sada je umrlo 85 ljudi.

Najveći broj prijava o oboljelima stiže iz Grada Zagreba, Primorsko- goranske, Osječko- baranjske te Zagrebačke županije.

Sandra Čubelić, ravnateljica OB Gospić, rekla je da se u konkretnom slučaju radilo o mlađoj ženi, ali iznimno bolesnoj te je njena smrt bila očekivana s obzirom na stanje. Ona je imala gripu, ali i u više navrata akutnu respiratnornu insuficijenciju.

Čubelić je rekla i da trenutno na odjelu nemaju više teže oboljelih.

"Ova sezona gripe bila je za pacijente iznimno teška i zahtjevna, ali i za nas kao osoblje. U OB Gospić je primljeno oko 70 pacijenata s teškim komplikacijama gripe koji su hospitalizirani. Njih šest je bilo životno ugroženo, s teškim simptomima, i vrlo izvjesnim smrtnim ishodom. Kod dvoje pacijenata je liječenje uspjelo u OB Gospić, dva pacijenta su na Klinici za infektivne bolesti KBC-a u Rijeci, a dva pacijenta nažalost, teška bolesnika su smrtno završila."

"Ima jako puno oboljele djece s obzirom da borave u vrtićima, školama...Ove godine gripa je imala puno komplikacija u smislu upala grla, uha, pneumonije, kod jednog mladića je prepoznata i upala srčanog mišića što nije tako tipično za gripu. Srećom i on je uspješno izliječen. Bitno je na vrijeme početi se liječiti. Ne prehodati gripu, piti dovoljno tekućine, cijepiti se, to je pogotovo bitno za kronične bolesnike."


Reci što misliš!