Događaji

čestitamo!

Nove nagrade za trojicu ugljanskih maslinara

Nove nagrade za trojicu ugljanskih maslinara
Naši školji

Na 4. Festivalu maslina u Zagrebu, koji se od 22. do 24. veljače održava na Zagrebačkom velesajmu, maslinari s otoka Ugljana osvojili su tri zlatne i srebrnu medalju.

U kategoriji ekstradjevičanskih maslinovih ulja, dvije zlatne medalje dobio je Vojko Škopić iz Ugljana, zlatom se okitio i Šime Marcelić iz Preka, a srebrom Nikša Ivanac iz Ugljana.

Miomir Kliman, ugljansko-istarski maslinar sa zagrebačkom adresom, također je nagrađen srebrnom medaljom.

Svečanosti dodjela nagrada i priznanja prisustvovala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je pohvalila organizatore festivala i čestitala nagrađenima.

Od 250 pristiglih uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, ekstradjevičanskih je bilo 186, od toga su 102 dobila zlatnu medalju, 43 srebrnu, a 23 brončanu. Ostala ulja su bila djevičanska, loših ulja (lampante) nije bilo.

Šampion natjecanja je Magran obrt iz Ližnjana (Istra) sa 97,62 bodova. Drugi po broju bodova je Darko Jakomin iz Kopra (Slovenija) sa 97,60 bodova, a treći je Vanja Dujc iz Izole (Slovenija) sa 97,45 bodova.

Među prvih deset ulja šest ih je bilo iz Hrvatske, tri iz Slovenije, a jedno ulje iz Bosne i Hercegovine. U višesortnim uljima prvo mjesto, s posve istim brojem bodova (97,22), dijele Agroprodukt d.o.o. Pula i Sabadin Daniel (Koper, Slovenija). Treće mjesto osvojila je Aurora Volarević (Mali Turini, Istra) s 96,85 bodova.

Dodijeljene su nagrade i najboljim maslinarskim udrugama, te najboljim uljarama.

Među udrugama pobjednik je Zagrebački maslinarski institut s prosječnom ocjenom za tri najbolje ocijenjena ulja od 96,85, a najbolja uljara je San Antonio Vodnjan s prosječnom ocjenom za tri najbolja ulja 96.

Među brojnim izlagačima, na Festivalu maslina predstavljaju se i općine Preko i Kali te dobitnici oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod iz Preka i Sutomišćice.


Reci što misliš!