Događaji

ne žele odlazak u mirovinu sa 67

Inicijativa "67 je previše": Sindikati kreću u prikupljanje potpisa za referendum

Inicijativa
Marko Lukunic/PIXSELL

Referendumsko pitanje postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina, odnosno poništit će planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu sa 67 godina

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) predstavili su 'Inicijativu 67 je previše' koja pokreće referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina. 

Kako su najavili, referendumsko pitanje trebalo bi glasiti: "Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju."

U nastavku su predloženi stavci i članci zakona kako se predlažu promjene. 

U Inicijativi pojašnjavaju da je referendumsko pitanje napisano u obliku zakonskog prijedloga, jer ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti zakon. Referendumsko pitanje postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina, odnosno poništit će planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu sa 67 godina. Time će se i prijelazno razdoblje za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65 godina za žene produljiti do 2029. godine.

Potpise će prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja.

Prema novom zakonu, u starosnu mirovinu odlazit će se sa 67 godina od 2028. godine, a sindikati traže da se dobna granica uopće ne podiže sa sadašnjih 65 godina života.

Sindikati traže da se zakonom utvrdi pravo na odlazak u mirovinu s navršenih 65 godina života i 15 godina staža. Na prijevremenu mirovinu osiguranik bi ostvario pravo kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža.

 


Reci što misliš!