Događaji

Predstavljen program Dana Sveučilišta 2019.

Nedjeljka Balić-Nižić: Želimo grad približiti studentima i studente gradu!

Nedjeljka Balić-Nižić: Želimo grad približiti studentima i studente gradu!

Da je obrazovanje jedan od najvažnijih kotača razvoja našeg Grada svjedočimo iz dana u dan. Globalizacija nas potiče da u svoje i obrazovanje naše djece ulažemo sve više. Sveučilište u Zadru je to prepoznalo i uključilo se u svjetske trendove i nizom akcija povodom Dana Sveučilišta, organizira prigodne programe.

Od četvrtka 21. ožujka do ponedjeljka 25. ožujka Sveučilište u Zadru brojnim programima obilježava Dan Sveučilišta - Dies academicus 2019. Program obilježavanja jutros su u rektoratu predstavile prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i predsjednica Studentskog zbora Monika Marić.

U svrhu popularizacije obrazovanja i promicanja programa Sveučilišta u Zadru rektorica prof. dr. sci. Dijana Vican ove je godine uključila studente koji su kroz Studentski zbor i svoje udruge pripremili zanimljive programe.

Program započinje u četvrtak 21. 3. sadnjom 17 stabala trešanja na Novom kampusu kao simbolima 17 godina samostalnog djelovanja Sveučilišta koje će posaditi studenti, predsjednica Studentskog zbora i rektorica Vican.  

U večernjim satima studenti će u togama prošetati ulicama i trgovima na Poluotoku želeći poslati poruku zajedništva, prijateljstva i važnosti visokog obrazovanja.

- Želimo se predstaviti javnosti i gradu u kojem živi 6.000 studenata, a simboličnom sadnjom stabla i programima pokazati zajedništvo sa studentima od kojih tri četvrtine dolaze izvan Zadra. Ovo je prilika da grad približimo studentima i studente gradu. Ponosni smo na korijene koje vučemo iz 1396. godine i to želimo podijeliti s našim sugrađanima, rekla je prorektorica Balić-Nižić.

Studentske aktivnosti podijeljene su u tri bloka - prvi vezan za kulturna događanja, sportski blok i ekologiju. U petak se u 11 sati na Stanovima igra prijateljska nogometna utakmica između momčadi Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Bambergu (Njemačka) a u isto vrijeme će studenti iz udruge Ludens na Poluotoku prirediti performans "Poetska dijagnoza", u kojem će čitati poeziju slučajnim prolaznicima čime žele popularizirati domaće pjesnike i važnost njihovog djelovanja na društvo.

U subotu na Narodnom trgu od 11 sati studenti će dijeliti sadnice prolaznicima u akciji „Biljke ZaDar“. Oko 13 sati pridružit će im promovirani doktori znanosti koji će u špaliru prošetati po završetku ceremonije iz Svečane dvorane i kojima će studenti sa štandova sa sadnicama uručiti ruže, čime će im izraziti čestitke. Od 22 sata u dvorištu studentskog restorana Barbakan koncert će održati Kuzma & Shaka Zulu.

Nedjelja je posvećena sportskim događanjima - vježbanju na Pozdravu Suncu, regati kanua uz rivu te natjecanjima u šahu i stolnom tenisu, na kojima će svi koji to budu željeli moći odmjeriti snage sa zadarskim studentima. U 18 sati u kapeli sv. Dimitrija održat će se Svečani koncert u povodu Dana Sveučilišta.

- Ovo je na neki način početak suživota grada i studenata. Želimo i kroz Dan sveučilišta pokazati pripadnost ovoj ustanovi i to podijeliti s gradom, rekla je Marić.

Zadnji dan obilježavanja, u ponedjeljak 25. ožujka, protokolarni visoki uzvanici okupit će se na svetoj misi u kapeli sv. Dimitrija, nakon čega slijedi Svečana sjednica.

U poslijepodnevnim satima studenti organiziraju obilazak Starog kampusa za srednjoškolce te otvaranje izložbe „Arheologija na poštanskim markama“ na Odjelu za arheologiju.

 


Reci što misliš!