Događaji

šarene čarape

Svjetski dan Down sindroma obilježen u Biogradu

Svjetski dan Down sindroma obilježen u Biogradu
BnM

Šarenim i rasparenim čarapicama u vrtićima i školama u gradu Biogradu obilježen je Svjetski dan Down sindroma, koji se različitim aktivnostima obilježava diljem svijeta, a s ciljem veće senzibiliziranosti s oboljelima od ove bolesti.

Poznato je naime, da je down sindrom genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Samim tim taj poremećaj sprječava normalni intelektualni i tjelesni razvoj djeteta, a koji varira od slučaja do slučaja. Često su to srčani, endokrinološki, neurološki, hematološki poremećaji, kao i poremećaji lokomotornog  sustava, bolesti oka, usne šupljine i slično. 

Uz posebnu pažnju kakva je potrebna oboljelima nužni su i medicinski i rehabilitacijski postupci i metode liječenja. Stoga je svaki i najmanji pokušaj razumijevanja i tolerancije od iznimne važnosti, jer oni doprinose poboljšanju njihovog položaja u društvu, kao i poboljšanju kvalitete  života. 

Simbol Downovog sindroma su šarene (rasparene) čarape jer ih osobe s ovom bolešću ne mogu upariti. Stoga nošenjem rasparenih čarapa na ovaj iskazujemo podršku osobama s Downovim sindromom, sa željom njihovog boljeg integriranja u društvo.


Reci što misliš!