Događaji

zabrinuti ovčari

Vuk sije nelagodu na zadarskom području

Vuk sije nelagodu na zadarskom području

Vukovi su stigli u Zadar, a uzgajivači ovaca koji neprestano trpe štetu pozivaju državu da ih zaštiti. Nakon što je u Crnom Marku Pucaru vuk prije dva dana poklao više od 40 ovaca, ponovno se aktualizirala priča o potrebi micanja vuka s ovih prostora.

Posljednji vučji pohod u Crnome nije nikakva novost. Naime, ove su godine nekoliko puta vukovi napadali ovce u Bibinjskom polju, a ne tako davno, harao je i Murvicom gdje je preklani Valentino Žilić ostao bez 50 ovaca. Vuk se nastanio u predgrađu Zadra, upozorava Žilić:

- Oni su se spustili skroz, vukovi su se tu nastanili i pitanje je koliko njih ima na ovom području. Njih ima već masa koja tu svakodnevno radi probleme stočarima. Mi strahujemo i za djecu. Njih ne smimo isprid kuća više ni pustiti jer ne znamo što se dešava, ona ne smiju na igralište, na travnjake neke ići da ih ne bi nešto napalo...

Da se vuk spustio na obalu potvrđuje i Ivan Mitrović iz Zelengrada. Kaže, Bukovicu je napustilo stanovništvo, time i blago, a posljedično se i vuk približava urbanim područjima:

- Vuk nema ovdje ni što raditi, zato se i spustio doli niže u Kotare, tamo Crno i prema gradu... di ima više sitnog blaga.

Viša stručna savjetnica za stočarstvo i ovlašteni vještak Zadarske županije za štete od predatora, Ana Grgas smatra da je problem i u načinu zaštite od vuka:

- Oni čuvaju po modernom sistemu s tim električnim mrežama, a Bukovica i dalje tradicionalno čuva; stalno uz blago i sa psima. I sad se događa da je više štetnog događanja bliže moru nego po Bukovici.

Nije čak više ni stvar u odšteti, stočari jednostavno žele povratak vuka u njegovo prirodno stanište:

- Nama nije do odštete nego samo da se makne taj vuk s ovoga područja jer njemu ovdje nije stanište. Ako je on tu, nas nijedna odšteta ne može zadovoljiti jer mi više nemamo toga stada, nemamo mirno stado i to su veliki problemi.

Sasvim logično pitanje je hoće li se država znati prilagoditi činjenici da je vuk došao praktički u Zadar i hoće li pomoći stočarima koji žele živjeti od uzgoja ovaca u gradskim predgrađima?


Reci što misliš!