Događaji

promovirano 15 doktora znanosti

Vican: Ne dajte se obmanuti da je drugdje ili svugdje bolje nego u vlastitoj državi

Vican: Ne dajte se obmanuti da je drugdje ili svugdje bolje nego u vlastitoj državi

Svečanom dodjelom diploma doktoricama i doktorima znanosti u Svečanoj dvorani, Sveučilište u Zadru ušlo je u završnicu obilježava svoga Dana, koja će kulminirati Svečanom sjednicom u ponedjeljak.

Nakon što je u prošloj godini 25 doktora znanosti završilo poslijediplomski sveučilišni studij na ovoj ustanovi, danas je svečano promovirano 15 njih: Nikolina Belošević, Zlatko Bukač, Danijel Ciković, Martina Juranović Tonejc, Tanja Kocković Zaborski, Ida Koncani Uhač, Valentina Lasić, Lorena Lazarić, Venesa Manavski, Samanta Paronić, Vesna Pascuttini-Juraga, Sanja Paša, Nenad Rizvanović, Mario Soljačić i Ivana Zovko.

Svečana promocija doktora znanosti na zadarskom Sveučilištu Svečana promocija doktora znanosti na zadarskom Sveučilištu

Oni su, istaknula je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, stekli najviši stupanj Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i tako se, zahvaljujući svojim osobnim intelektualnim naporima, radnim pregnućima, samodisciplinom, brojnim odricanjima, doveli na sam obrazovni vrh.

- Doktorirali ste na sveučilištu koje ostvaruje značajne, a u hrvatskim i međunarodnim razmjerima relevantne i zapažene rezultate.

Neki se iznenade veličinom Sveučilišta, ne onom koju je moguće iskazivati u kvantitativnim pokazateljima, nego onom koju je moguće mjeriti s obzirom na umreženost u domaću i globalnu akademsku zajednicu te raznorodnost istraživačkih interesa pojedinaca i timova; sveučilišta koje je razgranato u društvenom, humanističkom, tehničkom, prirodnom, biomedicinskom, interdisciplinarnom području, a koje povezuje intelektualna energija, visoka motiviranost i optimizam, rekla je između ostaloga rektorica Vican.

Pozvala ih je da im u njihovom radu i nadalje poticaj budu znatiželja, čuđenje i sumnja, intelektualna čuvstva koja će rasplamsavati njihov znanstveni duh.

- Znanost je područje ljudske djelatnosti koje ne poznaje granice. Gdje god živjeli, bavljenje znanošću neće vas sputavati. Prema tome, ne dajte se obmanuti da je drugdje ili svugdje bolje nego u vlastitoj državi. Gajite svoj nacionalni identitet i imajte nacionalni ponos.

Oni koji su kroz povijest mijenjali svijet nisu skrivali svoje podrijetlo. Zašto bismo mi bili manje vrijedni ako znamo tko smo, što smo i čiji smo? Ponosite se svojim roditeljima i precima, svojom zemljom, svojom domovinom, rekla je rektorica Vican, nakon čega su promotori, voditelj poslijediplomskog doktorskog studija „Jadran - poveznica među kontinentima“ dr. sc. Mithad Kozličić i dr. sc. Zvjezdana Rados, članica Vijeća mentora poslijediplomskog doktorskog studija „Humanističke znanosti“, podnijeli izvješća o doktorskim radovima promovenata.

Doktorandima su čestitali i nazočni prorektori - prorektori prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prof. dr. sc. Josip Faričić, prof. dr. sc. Ivanka Stričević i izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić, a u ime promoviranih doktora znanosti rektorici je zahvalila Vesna Pascuttini-Juraga.

U glazbenom dijelu programa nastupili su mezzosopranistica Marica Kolega te učenice Glazbene škole „Blagoje Bersa“ Marta Knežević i Luvija Petričić.

 


Reci što misliš!