Događaji

dan narcisa

Hrvatska je druga u EU po smrtnosti od raka

Hrvatska je druga u EU po smrtnosti od raka
Filip Kos/PIXSELL

Prema statističkim podacima Eurostata iz 2015. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 260,6 na 100.000 stanovnika. Hrvatska od svih 28 članica EU drži drugo mjesto.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana narcisa, posvećenog borbi protiv raka, poznate osobe iz društvenog, političkog i sportskog života u subotu su na zagrebačkom Cvjetnom trgu tradicionalno dijelile narcise građanima te prikupljale donacije za rad udruga koje pomažu oboljelima i senzibiliziraju javnost o toj temi ukazujući na važnost preventivnih pregleda, što je istaknuo i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Međunarodni dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcise odabran je kao simbol proljeća, ali i buđenja nove nade.Prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society), a akcija se održava radi pružanja potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

"Poruka Dana narcisa je buđenje i davanje nade oboljelima od malignih bolesti. Svi mi kao civilno društvo želimo im poslati tu poruku nade u ozdravljenje”, rekla je predsjednica udruge P.I.N.K.-life Nives Morić u izjavi novinarima na zagrebačkom Cvjetnom.

Stopa smrtnosti od raka po zadnjim je statistikama u blagom padu, oboljelih od karcionama je 22 tisuće, a smrtnost je veća kod muškaraca koji se, kazala je, puno rjeđe odazivaju na preventivne preglede. "I na tome sve udruge, institucije i mediji trebamo raditi”, dodala je.

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 26,1 posto predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. U 2015. godini zabilježeno je ukupno 22.503 novooboljelih od raka, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pri čemu su 53 posto oboljelih muškarci, a žene 47 posto.

Prema statističkim podacima Eurostata iz 2015. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU je bila 260,6 na 100.000 stanovnika. Hrvatska od svih 28 članica EU drži drugo mjesto sa stopom smrtnosti u 2015. godini od 335,7 na 100.000 stanovnika, a prva je Mađarska (345,7 na 100.000 stanovnika). Standardna stopa smrtnosti od raka za muškarce u Hrvatskoj iznosi 481,1 na 100.000 stanovnika i najviša je u EU.

Ministar Kujundžić istaknuo je kako se akcijom šalje poruka važnosti borbe protiv karcionoma te dodao kako je posljednjih godina, zahvaljujući odazivu žena na mamografiju, smanjena smrtnost od raka dojke.

Obilježavanje je održano pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva, zagrebačke Gradske skupštine te gradonačelnika Milana Bandića, a podržali su je brojni saborski zastupnici, nogometaši Dinama i druge poznate osobe koje su građanima dijelile narcise te prikupljale humanitarne priloge.

Fajterice na Zrinjevcu, podrška ženama sučenima s rakom   

Dan Narcisa obilježila je i Udruga Sve za nju, organiziravši drugu godinu za redom humanitarnu utrku i štafetu pod nazivom "Utrka za fajterice" oko parka Zrinjevac, posvećenu ženama koje se bore s rakom.

Najčešće sijelo raka u žena i drugi maligni uzrok smrti iza karcinoma debelog crijeva je rak dojke.

Prošle godine u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke preventivnim pregledima odazvalo dosad najveći postotak pozvanih žena, njih 64 posto. Program se provodi od 2006. godine, a dosad se taj postotak kretao oko 60 posto.

Šanse za izliječenje raka koji se otkrije u početnom, lokaliziranom stadiju velike su - 95 posto, čak i ako se radi o najagresivnijem karcinomu.


Reci što misliš!