Događaji

prijave do 23. travnja

Etno dani Zadarske županije: Naučite izraditi tradicionalni pleteni kraluš

Etno dani Zadarske županije: Naučite izraditi tradicionalni pleteni kraluš

U sklopu manifestacije Etno dani Zadarske županije otvorene su radionice izrade kraluša (jedan ciklus radionica u trajanju od 30 sati).

Kraluš, kraluž, pleteni kraluš, je raskošna ogrlica, dio svečane ženske tradicijske nošnje samoborskog kraja.

Pod nazivom kraluš podrazumijeva se tri različite ogrlice: ogrlicu od jednog ili više nizova nanizanih koraljnih zrnaca, ogrlicu od zrnaca bilo koje vrste nanizanih u jedan ili više nizova te ogrlicu koja nastaje nizanjem zrnaca u obliku mreže skladnih boja i ornamenata, tzv. pleteni kraluš, pleteni kraluž.

Kod pletenog kraluša su se zrnca u početku navodila na osam, deset ili dvanaest niti konjske dlake, a kasnije se staklena i plastična zrnca navode na plastične niti.

Kraluš je vrlo značajan simbol ženinog identiteta od njene djevojačke dobi do starosti razlikujući se posebno kao kraluš za djevojku, koji ona počinje nositi od svoje petnaeste godine kada postaje djevojka za udaju, kraluš  za mladenku, mlađu i stariju udatu ženu. Žena u koroti nije nosila kraluš, a nakon korote nosila je skromniji tip kraluša.

Najljepše vrste kraluša nosile su se na najvažnije crkvene blagdane kada je i odjeća bila najsvečanija. To su Uskrs, Duhovi, Tijelovo, Velika Gospa, Mala Gospa i Božić. Samoborski muzej je od 2000. godine pokrenuo radionicu izrade kraluša koja se održava svake godine po dva puta u Samoborskom muzeju i ima svaki puta veliki broj polaznica.

Radionice izrade kraluša su se održavale u Narodnom muzeju Zadar 2016. godine u suradnji Etnološkog odjela NMZ-a i Samoborskog muzeja. Potaknuti velikim odazivom posjetitelja ove godine smo nastavili suradnju i ponovno organizirali zanimljivu radionicu.

Voditeljica radionice je mr.sc. Lela Roćenović, viša kustosica u mirovini, etnologinja. Godine 2004. dobila je nagradu Milovan Gavazzi Hrvatskog etnološkog društva u kategoriji restauratorsko-konzervatorski rad za projekt Kraluš, kraluž, pleteni kraluš.

U Narodnom muzeju Zadar, u prostoru Etnološkog odjela (Gradska straža na Narodnom trgu), će se održati jedan ciklus radionica u trajanju od 30 sati tijekom pet dana (srijeda, četvrtak, petak, subota i nedjelja).

O radionicama

Vrijeme održavanja radionica:

- Srijeda, četvrtak i petak (24.,25., i 26. travnja 2019) od 15:00 do 20:00 sati.

Subota i nedjelja (27. i 28. travnja 2019) od 9:00 do 19:00 sati.

Vrijeme trajanja radionica: jedan ciklus radionica u trajanju od 30 sati.

Mjesto održavanja radionica: Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža Narodni trg.

Maksimalan broj sudionika na radionici: 16 osoba.

Prijave za radionice se primaju najkasnije do utorka 23. travnja 2019. godine.

Prijaviti se možete na: e-mail adresu etnoloski.odjel@nmz.hr, broj telefona 023/211-198 ili osobno u Etnološki odjel NMZ-a na Narodnom trgu.

Radionice su besplatne za sve posjetitelje.


Reci što misliš!