Događaji

slijede dračevac i ploča

Čipiranjem kanti u Crnom započelo novo doba obračuna usluge odvoza otpada

Čipiranjem kanti u Crnom započelo novo doba obračuna usluge odvoza otpada
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U iščekivanju početka gradnje Centra za gospodarenje otpadom i sanacije postojećih odlagališta otpada -posebno onoga u Diklu- u Zadru je počelo čipiranje spremnika za miješani komunalni otpad. Time će početi novi, elektronički način obračuna usluge odvoza te vrste otpada.

Počelo je u mjesnom odboru Crno i u sljedećih šest mjeseci čipiranje bi trebalo biti dovršeno u cijelom Zadru.

U svega nekoliko minuta čip se postavi na zelenu kantu. Usto zalijepi se i identifikacijska naljepnica.

"Kad stavimo naljepnicu, ona ima bar kod koji prepoznaje šifru kupca i sve podatke o korisniku i onda se pridruži čip s tim podacima, tako da kamion zna prepoznati čija je  kanta i da je korisnik iznio kantu toga dana kada je pražnjenje smeća", govori Hrvoje Čovo, djelatnik Čistoće.

Dakle, od sada će se kante  prazniti tek kada se sasvim napune, a to će se vidjeti i na računu koji će imati fiksni i varijabilni dio. Upravo taj varijabilni ovisi o broju ispražnjenih zelenih kanti.

"Mislim da je to ok, da će se plaćati smeće koje se odvozi, ako ga nema neće se platiti, to je ok, ako tako bude", rekla je Žarka Jusup, Crno.

"Koliko znamo, to će sada biti puno povoljnije, pošto će se naplata vršiti na bazi stvarnih količina", ističe Romano Vukuša, Crno.

Iz Čistoće najavljuju građani će uskoro uz postojeći zeleni, dobiti još dva spremnika, smeđi i žuti.

"Spremnik za bio otpad, bio razgradiv otpad, te spremnik za reciklabilni otpad - plastiku staklo, papir, neće se naplaćivati. Naplaćivat će se samo ovaj zeleni miješani komunalni otpad, naglasio je Kristijan Martinović", voditelj Odjela za spremnike, Čistoća Zadar.

Projekt čipiranja zadarska Čistoća počela je u Crnom. Nastavit će u Dračevcu te na Ploči. Najavljuju da bi u sljedećih šest mjeseci sve zadarske zelene kante trebale biti čipirane!


Reci što misliš!