Događaji

modernizacija

Na Poluotoku zasjala nova LED rasvjeta

Na Poluotoku zasjala nova LED rasvjeta

Završeno je postavljenje 137 novih, ekoloških i energetski učinkovitih rasvjetnih tijela na zadarskom poluotoku. Riječ je o milijun i sto tisuća kuna vrijednom projektu IRENE za što je novac također osiguran u europskim fondovima.

Postavljanjem nove LED javne rasvjete Grad Zadar nastavlja dobru praksu s ciljem potpunog prelaska na ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu na području grada Zadra.

Nova LED rasvjeta financirana projektom IRENE, nastavak je projekta zamjene stare rasvjete, započete kroz projekt CB-GREEN, a kojim je postavljeno ukupno 108 novih rasvjetnih tijela u perivoju Vladimira Nazora te 18 novih rasvjetnih tijela u perivoju Kraljice Jelene Medijevke.

Ugrađena rasvjetna tijela iz ova dva projekta imaju mogućnost daljinske regulacije te su kompatibilni sa sustavom regulacije smještenom u perivoju Kraljice Jelene Madijevke.

Prednosti nove LED rasvjete su mnogostruke. Prvenstveno, s LED rasvjetom se postižu značajne uštede kojima se štedi više od 60% energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu što značajno doprinosi zaštiti klime. Ujedno je puno prihvatljivija za opće zdravlje ljudi jer nema treptajuću svjetlost, a koja je uzročnik glavobolje i naprezanje očiju. Osim toga nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja, čime su dugoročno isplativije.

Nova LED rasvjeta koja je postavljena na poluotoku ima drugačije karakteristike od dosadašnje jer je njen snop svjetla usmjeren prema dolje, što znatno doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja.

Radove kojim je postavljena nova rasvjeta je naručila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao nositelj projekta IRENE, a izvođač ove grupe radova je zajednica ponuditelja LOCUM d.o.o. i Elos d.o.o. koji su bili najpovoljniji u provedenom postupku nabave.

Radovi na prostoru grada Zadra su ukupne vrijednosti 1.139.481,25 kn s PDV-om.

Reci što misliš!