Događaji

utorak, 23. travnja

Na blagdan sv. Jurja u Kruševu blagoslov kipa fra Ante Pavlova

Na blagdan sv. Jurja u Kruševu blagoslov kipa fra Ante Pavlova

Lik fra Ante Pavlova visok je 220 cm, a izradio ga je mladi akademski umjetnik Maroje Batić. Prikazuje fratra koji u svojim rukama nudi vodu za piće. Djelo je odliveno u ljevaonici ,,Ujević“ u Zagrebu

Inicijativom kruševskog župnika fra Ivana Nimca, ovih dana u Kruševu je osvanuo prekrasan kip fra Ante Pavlova, kojeg će na blagdan sv. Jurja, zaštitnika župe Kruševo blagosloviti umirovljeni vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac.

Lik fra Ante Pavlova visok je 220 cm, a izradio ga je mladi akademski umjetnik Maroje Batić. Prikazuje fratra koji u svojim rukama nudi vodu za piće. Djelo je odliveno u ljevaonici ,,Ujević“ u Zagrebu.

Fra Ante Pavlov bio je kruševski župnik od 1933. do 1944. godine. Rođen je 1905. u Kaštel Gomilici. Osnovnu je školu završio u rodnom mjestu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a teološki studij na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj. U Franjevački je red stupio 1922. na Visovcu, a za svećenika je zaređen 1928. godine.

Nakon nekoliko godina pastoralnog rada u raznim župama, godine 1933. imenovan je župnikom u Kruševu. Bio je veoma poduzetan svećenik pa je, između ostaloga, organizirao gradnju vodovoda u Kruševu, od izvora Osojnice na brdu Orljaku do sredine sela. Tom se vodom Kruševljani i danas služe.

Vihor Drugoga svjetskog rata stravičnom je brutalnošću harao Kruševom. Smireni i samozatajni je fra Ante ostao uz svoj narod. Ugled koji je uživao u narodu stajao ga je glave. Pred Božić su 1943. partizani provalili u župnu kuću, uhitili fra Antu i s trojicom ga župljana: Stipanom Anićem, Ivanom Šošom i Rokom Erslanom, odveli i zatočili u pravoslavnom selu Žegaru.

Kroz mjesec su ih dana podvrgavali strašnim mukama i konačno umorili 22. siječnja 1944. U izvješću koje je karinski gvardijan fra Kruno Tadin poslao Provincijalatu piše: „Fra Ante je bio silno mučen i poslije nego su mu izvadili oči, ubijen je iz puške.“

Uspomena na dobroga svećenika i mučenika fra Antu i danas je živa u Kruševu. O 75. obljetnici mučeništva (1944. - 2019.) župa sv. Jurja, u znak zahvalnosti, podiže fra Anti  brončani lik uz česmu vode osojničke. Jer je kao Isus dao narodu svojemu krv i vodu, navodi Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja na svom portalu.

Svečanost blagoslova kipa na blagdan sv. Jurja, u utorak, 23. travnja započinje u 10,30 sati.


Reci što misliš!