Događaji

raspored misnih slavlja

Veliki tjedan u Zadarskoj nadbiskupiji

Veliki tjedan u Zadarskoj nadbiskupiji

Donosimo pregled misnih slavlja i događanja u sklopu nadolazeće blagdana Uskrsa u Zadru.

Na Veliki četvrtak, 18. travnja, misu posvete ulja u 9,00 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kada će posvetiti sveta ulja koja se koriste u slavljenju sakramenata. U misi sudjeluju svi svećenici djelatni u Nadbiskupiji i tom će prigodom obnoviti svoje svećeničko obećanje. U slavlju su pozvani osobito sudjelovati  ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji i župni suradnici.

Na Veliki četvrtak, 18. travnja, Misu Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva u 19,00 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nadbiskup će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa.

Nakon mise Sveto otajstvo mons. Puljić će prenijeti u ‘Božji grob' u pokrajnju lađu katedrale gdje puk ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača. Pjevanje Gospinog plača predvodi Katedralni zbor sv. Stošije s voditeljem mo. Žanom Morovićem.

Na Veliki petak, 19. travnja, Službu Muke Gospodnje od 19,00 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon obreda u katedrali, središtem grada proći će procesija s križem od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime. Za vrijeme procesije pjevaju se prijekori ‘Puče moj’.

Na Veliku subotu, 20. travnja, svečano Uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja u katedrali sv. Stošije u Zadru u 21, 00 sat predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na Uskrs, u nedjelju 21. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru u 11,00 sati predvodi svečano koncelebrirano slavlje na kraju kojega će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom. 


Reci što misliš!