Događaji

potpisan predugovor

Uskoro kreće izgradnja novih POS stanova za stotinu zadarskih obitelji!

Uskoro kreće izgradnja novih POS stanova za stotinu zadarskih obitelji!

U Zadru su danas svečano potpisani Ugovor o darovanju nekretnine između Ministarstva državne imovine i APN-a te Predugovor o međusobnim pravima i obvezama vezanim uz izgradnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) između APN-a i Grada Zadra čime su sada stvoreni uvjeti za početak projektiranja i izgradnje novih stotinu POS stanova na lokaciji Crvene kuće.

Potpisivanju su prisustvovali ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar,  ministar državne imovine Goran Marić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj te gradonačelnik Zadra Branko Dukić s ostalim predstavnicima grada.

Ministar Štromar istaknuo je kako mlade obitelji trebaju niže cijene kvadrata, ponajviše u turističkim destinacijama gdje su cijene stanova značajno porasle i gdje je sve teže riješiti stambeno pitanje, a ovaj program upravo im to omogućava po znatno povoljnijim uvjetima nego na tržištu.

- Izuzetno mi je drago što sam opet u Zadru i što ovog puta mogu reći da smo riješili sve izazove te potpisivanjem ugovora prelazimo u fazu projektiranja i izgradnje stotinu novih POS stanova. Ukupno su u Zadarskoj županiji dosad izgrađena 492 POS stana, od čega u Zadru 436, a tome treba pribrojiti i 121 obitelj koja je stambeno pitanje riješila putem subvencioniranih stambenih kredita. Nužna je stambena politika kojom vodimo brigu o svakoj našoj mladoj obitelji stoga intenzivno nastavljamo s ovim programom koji je, uz projekt subvencioniranih stambenih kredita, konkretna demografska mjera, rekao je ministar Štromar.

No photo description available.Ministar Marić rekao je kako su izmjenom zakona omogućili jednostavnije aktiviranje zemljišta gradova, općina i države za lakšu izgradnju i realizaciju novih POS stanova, ali i drugih projekata. Ministarstvo države imovine je do sada u ove dvije godine donijelo više od 1300 odluka u korist jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske, aktivirali više od milijardu i pol kuna vrijednosti nekretnina i stvorili temelj za investicije više od šest milijardi kuna.

- U Zadru sam bio nekoliko puta u protekle dvije godine i svaki put me dočeka neki novih zahtjev za novi projekt što me veseli jer to pokazuje da Zadar ne miruje i da stalno razmišlja o budućnosti. Ovo jest suradnja s APN-om, ali je prije svega prijenos vlasništva za potrebe mladih ljudi Grada Zadra. Samo na ovakav način, aktiviranjem dugogodišnje zapuštene imovine moguće je gospodarski i demografski revitalizirati Hrvatsku i to i radimo. Suradnja s Ministarstvom graditeljstva i APN-om do sada se pokazala vrlo učinkovitom i vjerujem da ćemo tako i nastaviti, rekao je ministar Marić.

Gradonačelnik Dukić zahvalio se ministru Štromaru, ministru Mariću te direktoru APN-a Čukelju na dostupnosti te pomoći u realizaciji ovog, ali i drugih projekata. Istaknuo je kako je ovo primjer dobre suradnje između nacionalne i lokalne vlasti koja donosi konkretne rezultate.

Naglasio je kako je ovo jedan od vrlo važnih projekata gradske uprave budući da je rješavanje stambenog pitanja prioritet brojnim mladim zadarskim obiteljima, a tržište diktira uvjete koje mnogi od njih ne mogu pratiti te se pokazalo kako je POS za njih najprihvatljivije rješenje. Temeljem javnog poziva u siječnju 2016.  objavljena je lista s 203 potencijalna kupca/obitelji budućih stanova, a nakon zadnje provjere ta lista broji 167 zainteresiranih.

- Zahvaljujući otvorenoj komunikaciji uspjeli smo otvoriti put gradnji stotinjak novih domova na Crvenim kućama. I sam sam se tek nedavno uselio s obitelji u svoj stan stoga razumijem koliku sigurnost predstavlja imati vlastiti dom. Dok god bude zainteresiranih tražit ćemo rješenja za osigurati domove mladim obiteljima u Zadru. U prosincu 2017. smo zbog interesa koji su iskazali građani usvajanjem izmjena i dopuna DPU-a povećali mogućnost izgradnje s dosadašnjih 60 na sto stanova. Razmatramo i novu lokaciju na Smiljevcu, ali fokus je sada na Crvenim kućama. Mi smo izabrali ovaj grad za život jer ga volimo, a na nama je da napravimo sve da mladima bude bolje i da u Zadru osnuju svoj dom i dugoročno planiraju svoj život.  

Do sada je u Hrvatskoj izgrađeno 8276 POS stanova u koje je uloženo više od četiri milijarde kuna, a do kraja 2020. godine plan je izgraditi tisuću novih POS stanova. Najavljene su i izmjene Zakona kojima bi se omogućilo rješavanje stambenog pitanja širem broju građana kupnjom stanova na slobodnom tržištu. Izmjenama bi se kamata na javna sredstva u otplati trebala smanjiti s 3 na 2 posto godišnje, a uvest će se i red na tržištu POS stanova te spriječiti pokušaje zloupotreba.

- Prema novim izmjenama, zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova bit će definirana u kupoprodajnom ugovoru. To su stvarno rijetki slučajevi, ali na njih se mora reagirati. Ova mjera treba pomoći mladim obiteljima da imaju vlastiti dom, a ne da špekulanti zarađuju na tome, poručio je ministar Štromar.

Uz program POS-a, druga popularna mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja su i subvencionirani stambeni krediti za koje će u rujnu mlade obitelji moći aplicirati treću godinu za redom. Novost ove godine je ta da će, prema novom zakonu, sve obitelji koje već imaju maloljetnu djecu u vrijeme odobravanja kredita dobiti produženje subvencije od godinu dana po djetetu. Činjenica da je 5300 mladih obitelji u dvije godine iskoristilo ovu mjeru i tako osiguralo svoj dom u Hrvatskoj te da se u tim obiteljima do sada rodilo više od 500 djece najbolje govori o uspješnosti ovog projekta. Ako tome pribrojimo i POS, to je više od 13 tisuća domova za preko 36.000 mladih ljudi.

- Do kraja 2020. kroz naše programe planiramo osigurati dom za više od 20 tisuća obitelji koje će tako ostati u Hrvatskoj, osnovati obitelj i doprinositi gospodarskom razvoju zemlje. Velik je posao pred nama i zato pozivam predstavnike jedinica lokalne samouprave da budu aktivni kao i Grad Zadar, a građane da se pripreme za subvencije koje će ići u rujnu, zaključio je ministar Štromar.


Reci što misliš!