Događaji

kolegij župana longina

Sufinanciranje energetske obnove kuća obavljat će se po principu najbržih prijava

Sufinanciranje energetske obnove kuća obavljat će se po principu najbržih prijava

Krajem sljedećega tjedna bit će objavljena dva javna poziva - jedan za dodjelu županijskih potpora za ruralni razvoj, a drugi za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća - najavljeno je, uz ostalo, na današnjem kolegiju zadarskog župana Božidara Longina.

Za jedan od najpopularnijih programa u našoj županiji kako je pročelnik Lovro Jurišić nazvao sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća osigurano je milijun kuna. Financiraju se dvije mjere u iznosu 40 posto prihvatljivih troškova.

"Jedna obuhvaća vanjsku ovojnicu, odnosno fasadu i stolariju, ona se financira do 30 tisuća kuna s PDV-om odnosno 40 posto prihvatljivih troškova…Mjera dva je za korištenje obnovljivih izvora energije znači dizalice topline, bojleri za grijanje potrošne hladne vode i slično…Tu financiramo isto 40 posto ali je najveći iznos 15 tisuća kuna." 

Svi koji računaju na ta sredstva morat će biti brzi jer će se dodjeljivati po kriteriju najbrža prijava, naglasio je pročelnik Jurišić:

"Budući da je tako veliki interes, oni koji su dobili od Županije ili od Grada u zadnjih 3 godine, ne mogu dobiti i ove godine."

Za potpore ruralnom razvoju također je predviđeno milijun kuna kroz 9 različitih mjera. 

"Prošle godine je bilo 250 dodijeljenih potpora, nažalost naša sredstva su ograničena, odnosno naš proračun je ograničen i moramo se i fiskalno odgovorno ponašati", smatra pročelnik Danijel Segarić.

S današnjeg kolegija još i najava da će do rujna biti isporučeno 11 novih vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinu.Taj je natječaj završen - kazala je Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika, u sklopu točke u kojoj je danas zatražena suglasnost za još dva nova medicinska vozila izvanbolničke hitne medicinske službe. 

"Evo mi kao županija ne nabavljamo ni jedno osobno vozilo još, iako nam je vozni park katastrofa.Najprije ćemo riješiti ove koji su nužni i hitni za prijevoz bolesnika, a onda ćemo ići gledati sebe", rekao je župan Longin.

Na kraju je najavio dolazak ministra Gorana Marića s kojim će u utorak potpisati ugovor o darovanju nekretnine kojim će se sjedište Županije i županijskih ustanova preseliti u zgradu na Voštarnici. 

"Dakle dobivamo zemlju za azil, dobivamo ovo u Zemuniku…To su dvije velike stvari – poljoprivredno-edukativni centar, azil…evo.. koliko se o tom azilu pričalo, došao je na red", zaključio je župan Longin najavljujući i svečanu sjednicu Županijske skupštine, koja će se u srijedu održati u novoj zgradi putničkog terminala u Gaženici.


Reci što misliš!