Događaji

Udruga P.I.N.K. Life

Općoj bolnici Zadar doniran uređaj za limfnu drenažu

Općoj bolnici Zadar doniran uređaj za limfnu drenažu
Pink Life

Udruga P.I.N.K. Life iz Zagreba darovala je u četvrtak zadarskoj Općoj bolnici uređaj za limfnu drenažu vrijedan 50-ak tisuća kuna, kupljen od donacija u humanitarnoj akciji koju je pokrenula prošle godine.

"Gotovo svakodnevno primamo donacije, i to nas veseli, ali ova je posebna jer je riječ o udruzi iz Zagreba koja je prepoznala našu bolnicu kao dobru zdravstvenu ustanovu", rekao je zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Edi Karuc.

Kako je rekla predsjednica Udruge P.I.N.K. Life Nives Morić, inicijativa za donaciju zadarskoj bolnici došla je od dr. Darija Nakića, bivšeg ministra zdravstva i aktualnog pročelnika Službe za internu medicinu te bolnice.

"Od prvog trena znali smo da nećemo djelovati samo u Zagrebu i ovim putem zahvaljujem dr. Nakiću što me potaknuo na to da razmišljam o vašoj bolnici. Ovo je početak lijepe suradnje i sigurno ćemo se ubrzo ponovno vidjeti s donacijama za onkološke pacijente. Oni su naša primarna briga", rekla je Nives Morić.

Prema riječima voditelja Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju dr. Nevena Birkića, zadarska Opća bolnica dosad je imala dva uređaja za limfnu drenažu kojima su na godinu koristilo oko 50 pacijenata. Zahvaljujući vrijednoj donaciji, smanjit će se liste čekanja.

Osim zadarskoj bolnici, uređaje za limfnu drenažu Udruga P.I.N.K. Life donirala je KBC-u Zagreb, Općoj bolnici u Varaždinu, Klinici za tumore u Zagrebu, KB Dubravi, Općoj bolnici u Dubrovnik i osječkome KBC-u.

Uređaji za limfnu drenažu služe za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, koja znatno smanjuje kvalitetu života pacijenta. Limfedem nastaje kao posljedica odstranjenja limfnog tkiva iz pazuha ili zračenja pazuha ili dojke, što mijenja sustav limfne drenaže iz ruke, pazuha i dojke.

Obično se javlja unutar dvije-tri godine nakon liječenja. Može nastati i kao posljedica širenja maligne bolesti limfnim sustavom i kao posljedica infekcije.


Reci što misliš!