Događaji

za hitni prijevoz

Zadarskim otocima osigurane medicinske brodice

Zadarskim otocima osigurane medicinske brodice

Stanovnici Pašmana i Ugljana idućih godinu dana imaju zajamčen medicinski hitni prijevoz do Zadra brodom u vlasništvu Općine Preko. Općinsko komunalno poduzeće Obala i parkovi potpisalo je novi ugovor sa županijskim Zavodom za hitnu medicinu o prijevozu pacijenata u hitnim situacijama.

A za koju godinu hrvatski otočani trebali bi biti još bolje medicinski zbrinututi u hitnim slučajevima. Država je pokrenula postupak nabavke šest brzih brodica duž čitavoga Jadrana.

Desetak godina brzim brodom u vlasništvu Općine Preko preveze se hitni pacijenti s dvaju susjednih otoka do Zadra, no sada po nešto višoj cijeni, koju općinskoj tvrtki Obala i parkovi plaća Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije. Umjesto dosadašnjih 420 kuna bez PDV-a Zavod će idućih godinu dana plaćati stotinu kuna više. Zbog čega je poskupio medicinski prijevoz pojašnjava načelnik Općine Preko Jure Brižić:

Morate znati da i troškovi ovih zadnjih 10 godina su se povećali i cijena goriva i zaposlenici i sve ostalo što ide tako da smo bili primorani reagirati naći zajednički jeziksa Zavodom za hitnu medicinu. 

Brodom starim oko 15-ak godina obavi se godišnje između 450 i petsto medicinskih prijevoza, što s obzirom na starost broda i održavanje nije mala stavka, kaže načelnik. Raduje ga činjenica da su nedavno ministarstva zdravstva i europskih fondova potpisala ugovor o kupnji šest brzih medicinskih brodica za hrvatske otoke. Kada je riječ o zadarskom područjku pokrivat će udaljenije i manje zadarske otoke, no načelnik Preka smatra da je najbolje kad bi bio usidren na njihovu otoku:

Zamišljeno je da taj brod bude stacioniran na otoku Ugljanu u uvali Muline. Tamo postoji stara škola koja je u našem vlasništvu koju bi mi naravno dali da se tu napravi prostor za hitnu medicinsku pomoć gdje bi bio tim koji bi onda izlazio s tim brodom na otoke koji su udaljeni i onda bi odvezli pacijenta u Zadar. 

Ovisno o trajanju postupka javne nabave, procjenjuje se da bi šest brzih brodica za hitnu medicinsku skrb na otocima bili u funkciji za oko dvije godine. Projektom Uspostave hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, dodali su iz Ministarstva zdravstva, poboljšat će se pristup i njega u hitnim medicinskim slučajevima, te će brodice biti dostupne za slučajeve pomorskih nesreća i pomorskih katastrofa.

 


Reci što misliš!