Događaji

ususret blagdanu uskrsa

U Biogradu na Veliki Četvrtak organiziran uskrsni doručak

U Biogradu na Veliki Četvrtak organiziran uskrsni doručak

Kako bi se najveći kršćanski blagdan Uskrs obilježio što svečanije u gradu Biogradu, upriličen je za građane grada i turiste uskrsni doručak na otvorenom. Za to su se pobrinuli Turistička zajednica grada i udruga „Nada“ a doručak je priređen na veliki četvrtak u Centralnom gradskom parku kod crkvice sv.Roka

Na izloženim štandovima mogli su se kušati domaći specijaliteti ovog kraja a koji se blaguju u vrijeme uskrsnih blagdana. Tu su dakako najpoznatije domaće pogače koje su pripremile članice udruge ali i drugi specijaliteti poput šunke i jaja, te žutenice koja se neizostavno nalazila na stolovima naših starih. Za tu prigodu i park bio prigodno ukrašen obojenim pisanicama koje su visjele sa stabala a jaja su se i kuhala „na licu mjesta“ i to na starinski način u lišću od kapule, kako se to nekada radilo. Da, tako smo mi djeca od naših baka naučile bojati jaja na taj način, pa to rado činimo i danas i dakako učimo ove mlađe jer je to uz ostalo i lijep starinski običaj, kazale su nam žene iz udruge. Jednako tako raspravljalo se i o pogačama, načinu pripreme i malim kućnim tajnama u izboru sastojaka, no sve su one vjerujte, bile vrlo ukusne i brzo nestajale sa stolova. 

Kako nam je kazala Ivana Stamičar dopredsjednica udruge „Nada“, članovi udruge uključeni su u gotovo sva gradska događanja na koja se rado odazivaju te na taj način svojim volonterskim radom doprinose i na humanitarnom planu što je i osnovna intencija udruge. I ovom prilikom kao i mnogim drugim, ovom događanju u Centralnom gradskom parku pridonijeli su i naši izlagači koji se također uvijek rado odazivaju da upotpune ambijent pa je tako bilo i ovom prilikom. Tako su se zečići, pisanice i drugi uskrsni suveniri, te knjige  Marice Tolić, našli na štandu uz umjetničke slike i nakit slikarice Marije Balen, te domaće maslinovo ulje i pripravci iz također domaćeg proizvođača  Mate Vulelije.


Reci što misliš!