Događaji

u bazilici sv. Petra

Papa Franjo predvodio Vazmeno bdijenje uoči Uskrsa

Papa Franjo predvodio Vazmeno bdijenje uoči Uskrsa
AP Images

Papa Franjo je predvodio Vazmeno bdijenje na Veliku subotu navečer uoči Uskrsa u bazilici sv. Petra i pozvao katolike da žive ne za prolazne stvari poput bogatstva i uspjeha nego za Boga.

Najveća crkva kršćanskog svijeta bila je tamna na početku duga obreda dok je Papa urezivao u svijeću brojke godine 2019. i prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta Alfa i Omega koja označavaju da je Bog početak i svršetak svih stvari.

Uskrs, najvažniji dan u liturgijskom kalendaru Crkve, slavi dan kada je Isus uskrsnuo od mrtvih.

Franjo, kojemu je ovo sedmi Uskrs u pontifikatu, gradio je svoju propovijed oko Biblijskih navoda o ženama koje su otišle do Isusova groba i našle ga praznog, a veliki kamen koji ga je zatvarao bio je maknut.

"Bog uklanja čak i najčvršće kamenje na kojem se lome naše nade i očekivanja: smrt, grijeh, strah, svjetovnost", rekao je.

"Postoji drugi kamen koji često zatvara srce: kamen grijeha. Grijeh zavodi; on obećava stvari lako i brzo, blagostanje i uspjeh, ali onda ostavlja iza sebe samo usamljenost i smrt. Grijeh očekuje život među mrtvima, smisao života u stvarima koje prolaze", rekao je.

Tijekom mise Franjo je primio u Crkvu osam preobraćenika podijelivši im krštenje i svetu potvrdu. To osmero su bili iz Albanije, Ekvadora, Indonezije i Perua.

U nedjelju na Uskrs će 82-godišnji poglavar 1,3 milijarde rimokatolika na svijetu predvoditi misu na Trgu sv. Petra i uputiti poruku Urbi et orbi (Gradu i svijetu).


Reci što misliš!