Događaji

zbog nesavjesnih gostiju

Plaža Sakarun ozbiljno ugrožena zbog plastičnog otpada

Plaža Sakarun ozbiljno ugrožena zbog plastičnog otpada

Sakarun je posljednjih godina izložen nesavjesnim gostima, svakakvim prljavštinama, a najviše se plastike gomila na pijesku ove predivne plaže. Iako se u borbu protiv neodgovornog ponašanja pri odlaganju otpada uključuje sve više ljudi, katkad se čini da priroda gubi bitku.

Sakarun na Dugom otoku godinama je omiljeno odredište ekološki osviještenih aktivista i nikad se nije dogodilo da im je nedostajalo posla.

- Iz godine u godinu smo sve svjesniji ili nesvjesniji koliko je ima i koliko je ovo naše lipo more zagađeno i nastojimo koliko toliko pripremiti plažu za ljeto, kaže glavni čuvar prirode iz Javne ustanove Natura Jadera Zoran Božić.

Drugu godinu u tome im u sklopu terenske nastave pomažu srednjoškolci iz Gračaca.

Suradnja s Natura Jaderom počela je nakon uvođenja novog programa u školu - tehničar zaštite prirode ili popularno rendžer.

Rješenje se neće pojaviti samo od sebe. Valja promijeniti ponašanje - zato se toliko radi s mladima - te sustavno upoznati problem.

- Svake godine smo počeli raditi monitoring morskog otpada u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, tako da bi godinama, kad ipak skupimo neke podatke, i kada se to objavi u nekim znanstvenim radovima, pridonijeli općoj svijesti, i podacima koji se tiču morskog otpada, ističe stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Natura Jadera Morana Bačić.


Reci što misliš!