Događaji

Zadar je postao važno jadransko čvorište

Predsjednica otvorila putnički terminal u Gaženici: Entuzijazam zadarskih čelnika se isplatio

Predsjednica otvorila putnički terminal u Gaženici: Entuzijazam zadarskih čelnika se isplatio
Radio Zadar

Prilikom otvaranja novog putničkog terminala u luci Gaženica, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović navela je da je Zadar ovim postao važno jadransko čvorište, a luka Gaženica nema samo značaj za Zadar već i za cijelu Hrvatsku. Ovo je ujedno novi važan iskorak za zadarski turizam, a Zadar postaje suvremeni lučki grad.

"Ne tako davno, prije samo tri godine, na istom ovom mjestu sam postavila kamen temeljac zgrade koja sada u punom sjaju stoji pred nama. Divim se entuzijazmu zadarskih čelnika jer su unatoč zaprekama vjerovali u ovaj projekt. Taj se entuzijazam i trud isplatio, za prave projekte se vrijedi boriti."

Riječ je o dvoetažnoj zgradi koja se prostire na više od 20.000 četvornih metara u kojoj će biti smještene sve mjerodavne službe za potrebe domaćeg i međunarodnog prometa.

"S velikim ponosom i čašću proglašavam terminal otvorenim", poručila je predsjednica na kraju svečanosti.

Odlukom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar koncesija za Gaženicu na 20 godina dodijeljena je turskom operateru tvrtki Zadar International Port Operations.

"Izgradnjom nove luke u Gaženici promet brodova na kružnim putovanjima povećao se s 30 tisuća u 2013. godini na 167 tisuća putnika u 2018. Promet vozilima povećan je s 330 tisuća u 2014. na 465 tisuća prošle godine. Prednost nove luke jesu terminal, blizina zračne luke i autoceste te gradsko središte i turističke atrakcije", naveo je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.


Reci što misliš!