Događaji

apel građana

Povijesna jezgra grada Nina ne može biti "pozornica" trgovcima i ugostiteljima

Povijesna jezgra grada Nina ne može biti

Povijesna jezgra grada Nina ne može biti "pozornica" trgovcima i ugostiteljima upozorila je grupa građana Nina, o čemu je bilo riječi i na sjednici gradskog vijeća.

Gradskom vijeću obratila se grupa građana koji prebivaju na ninskom otočiću a koji ukazuju na problem prekomjernog korištenja javnih površina od strane trgovaca i ugostitelja tijekom ljetne sezone.

Ekspanzija u razvoju, obnovi i posjećenosti grada, koji posljednjih godina ruši sve turističke i gospodarske rekorde, u nekim segmentima ne ide uvijek na ruku i domicilnom stanovništvu koje živi u samom centru grada. Ono na što građani ukazuju je zagušenje hodnih koridora u malim ulicama povijesne jezgre Nina koje su vrlo često blokirane od strane neprimjerenog ponašanja trgovaca ninskih suvenirnica i terasa ugostiteljskih objekata.

U vrijeme ljetnih gužvi ponekad se gotovo ne može ni proći ninskom Kalelargom a da se ne spotiče o razne rotore kojekakvog asortimana kao i ugostiteljske štekate, čiji se gabariti čim prođu kontrole gradskih službi, proširuju. Ono što posebno tišti žitelje ninskog Otočića je vrlo često ni nepoštivanje prolaska procesija o velikim ninskim blagdanima.

Uz respekt i  uvažavanje svačijeg posla, građani od vijećnika i gradske uprave traže jače i strožije kontrole korisnika javnih površina, ističući u svojoj predstavci kako su im zakupi toliko niski da ih isplate jednom večerom.

Stoga predlažu maksimalno reduciranje korištenja javnih površina kao i veće naknade, pa kome se isplati pola godine koristiti gradske površine, neka to i plati.

Raspravljajući o navedenom nezadovoljstvu grupe građana, većina vijećnika se složila kako ima dosta zlouporabe i nekorektnosti  od strane zakupaca, te da doista treba mijenjati odluku o korištenju javnih površina. Činjenica je da se iz godine u godinu znatno povećava broj posjetitelja i turista u Ninu te da koncentracija šetača na Kalelargi premašuje sve mogućnosti normalnog prohoda i cirkulacije ljudi.

Intencija Grada je potpuno uklanjanje prodajnog trgovačkog asortimana s ulice i maksimalno uvođenje reda koje će se osim navedenih uklanjanja odnositi i na uvođenje jednoobraznih  reklama, uklanjanje svijetlećih i predimenzioniranih oblika reklamiranja s pročelja objekata kao i izmještanje vanjskih jedinica rashladnih uređaja, a što će biti nastavak na već provedene mjere o postavljanju tipskih suncobrana i tendi u povijesnoj jezgri koja je na snazi već cijelo desetljeće.

Stoga je zaključak vijećnika da se od naredne godine  u potpunosti zabrani svaka vrst trgovačkog asortimanana te da je ova godina prelazno razdoblje u kojoj će se trgovci i ugostitelji imati vremena pripremiti za nove uvjete od iduće turističke sezone.

U ovom prijelaznom razdoblju gradske službe strožije će odrediti koliko će svaki trgovački ili ugostiteljski objekt moći koristiti javne površine, uz znatno povišenje cijena.

Prodajni asortiman na tzv. rotorima bit će propisan od strane gradskih službi, a njihov maksimalan broj bit će onoliko koliko iznosi jedan red istih po dužini objekta kojeg koriste. Cijena zakupa po rotoru iznosit će 2.000 kuna a zabranit će se svako izlaganje na fasadama objekata.

Iznos od 2.000 kuna plaćat će i ugostitelji po svakoj reklami ili samostojećem takozvanom A-cjeniku kojeg iznesu na javnu površinu.

Izmjenama odluke o korištenju javnih površina, naložit će se sklapanje ugovora s korisnicima javnih površina za 2019. godinu, koji će se raskidati sa svima koji se ne budu pridržavali svih ugovorenih obveza.

U vrijeme masovnih iseljavanja stanovnika iz povijesnih jezgri gradova diljem Dalmacije, vijećnicima i Gradskoj upravi Nina cilj je spriječiti navedeno u svojoj povijesnoj cjelini te maksimalno zaštiti građane koji tu žive i koji čine dušu ovog povijesnog gradića kao i omogućiti prozračnost vizure grada koja je u ovakvim uvjetima gotovo i nevidljiva.


 


Reci što misliš!