Događaji

preko 13 milijuna kuna

Grad Nin povukao najviše sredstava iz Programa za ruralni razvoj

Grad Nin povukao najviše sredstava iz Programa za ruralni razvoj

Gradovi su u proteklih pet godina povukli više od 438 milijuna od ukupno 5,66 milijardi kuna, koliko je po tom programu isplaćeno potpora od 2014. do kraja siječnja ove godine. Najviše su povukli Mursko Središće i Nin.

Kroz Program za ruralni razvoj Hrvatskoj je u razdoblju od 2014. do 2020. osigurano čak 2,3 milijarde eura, odnosno više od 17 milijardi kuna iz EU fondova za podizanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta, odnosno gradnju infrastrukture – vrtića, vatrogasnih i društvenih domova, u ruralnim područjima.

Od tih nešto više od 17 milijardi potencijalnih kuna do kraja siječnja ove godine je, prema podacima nadležne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), ugovoreno 10,37 milijardi kuna projekata, a isplaćeno malo više od pola ugovorenog iznosa.

Gradovi su, pokazuju podaci APPRRR-a, u proteklih pet godina povukli više od 438 milijuna od ukupno 5,66 milijardi kuna, koliko je po tom programu isplaćeno potpora od 2014. do kraja siječnja ove godine. 

Čak 15 gradova koji su na vrhu po povlačenju sredstava iz Programa za ruralni razvoj su mali gradovi, gledano po potporama po glavi stanovnika.  Listu gradova koji su, po glavi stanovnika, povukli najviše novca predvodi Grad Nin, 4.915 kuna per capita. Ukupno je taj drevni gradić kod Zadra povukao 13,4 milijuna kuna. Grad Nin je spreman dočekao Programe ruralnog razvoja 2014.-2020, kazao je za servis Gradonačelnik.hr gradonačelnik Emil Ćurko.

"Ulagalo se u izradu projektne dokumentacije, pripremili su se javno-pravni uvjeti, ulagalo se u ljudske resurse, a sve u svrhu izvlačenja bespovratnih sredstava. Projekti su veliki, infrastrukturni, neophodni i pripremali smo ih na način da se iskoristi maksimalni iznos europskih sredstava. Iz svake mjere pokušali smo izvući najviše sredstava koji su dozvoljeni uvjetom natječaja. Oformili smo projektni tim koji radi na pripremi i provedbi EU projekata, te vjerujemo da ćemo dalje nastaviti još bolje i više", kazao je. 

Između ostaloga, gradu Ninu je odobren projekt izgradnje dječjeg vrtića, vrijedan 9,2 milijuna kuna, od čega 6,6 milijuna daje EU, a 2,6 milijuna ulaže sam grad Nin.

"Projekt ima veliko značenje za grad Nin, s obzirom na male kapacitete sadašnjeg vrtića, koji nisu zadovoljavali potrebe mještana, kao i nepostojanje 10- satnog programa. Projekt za Grad Nin predstavlja demografski i gospodarski razvoj, te omogućavanje mladim obiteljima nesmetan razvoj", kazali su iz ninske gradske uprave. 

Još 5,1 milijun kuna Nin je dobio potkraj prošle godine za gradnju ceste koja će se priključiti na državnu cestu kod Zatona, čime bi se trebale smanjiti ljetne gužve u samome Ninu.

GRAD-2.jpgIzvor: Gradonačelnik.hr


Reci što misliš!