Događaji

humanitarna kriza

Zbog ekstremne suše Sjevernoj Koreji prijeti još veća nestašica hrane

Zbog ekstremne suše Sjevernoj Koreji prijeti još veća nestašica hrane

Sjeverna Koreja bilježi najmanju količinu oborina u posljednjih 37 godina, objavila je u srijedu državna novinska agencija KCNA, nekoliko dana pošto su Ujedinjeni narodi izrazili "veliku zabrinutost" zbog nestašice hrane.

U Sjevernoj Koreji je između siječnja i početka svibnja palo tek 54,4 mm oborina, što je najmanja količina od 1982., navodi KCNA koja takvo stanje naziva "ekstremnom sušom".

Ta izolirana i siromašna komunistička zemlja koja je zbog svog nuklearnog i balističkog programa pod sankcijama s teškom mukom prehranjuje svoje stanovnike i redovito se bori s nestašicom hrane.

Međunarodne organizacije, među kojima UN i Svjetski prehrambeni program (WFP), ocjenjuju da bi i najmanje meteorološke promjene mogle znatno pogoršati stanje i loše utjecati na proizvodnju hrane u zemlji.

U UN-ovu izvješću objavljenom 3. svibnja navodi se da je Sjeverna Koreja lani zabilježila najlošiju žetvu u posljednjih deset godina. Racioniranje hrane je dodatno ograničeno i stanje bi se moglo pogoršati izostane li međunarodna pomoć, upozorava se u izvješću.

Oko 10,1 milijun Sjevernokorejaca - ili 40 posto stanovništva - trpi od pothranjenosti, ističe se u tom dokumentu koji su objavili UN-ova agencija za hranu i poljodjelstvo (FAO) i Svjetski prehrambeni program.

Sjeverna Koreja je još 90-ih doživjela strašnu glad koja je pokosila stotine tisuća ljudi.

Kako navodi ured južnokorejskog predsjednika, američki predsjednik Donald Trump podupire plan Seula da pomogne sjevernom susjedu u hrani.


Reci što misliš!