Događaji

atrakcija za posjetitelje

U Gradskom muzeju Novalja postavljena je 3D animacija rimskog vodovoda

U Gradskom muzeju Novalja postavljena je 3D animacija rimskog vodovoda
Radio Pag

U Gradskom muzeju Novalja postavljena je nova atrakcija za posjetitelje, 3D animacija rimskog vodovoda. Rimski vodovod iz 1. st. pr. n. e. u cijelosti je isklesan u živom kamenu.

Dug je 1042 metra, prosječna mu je širina oko 60 centimetara, visina mu varira od 120 cm do 220 cm, a najvećim dijelom tunela iznosi oko 170 do 180 cm. Dubok je 44 metra i ima devet nadzemnih otvora. 

Služio je za napajanje stanovništva pitkom vodom, za potrebe keramičkih radionica, bojadisaonica i za opskrbu brodova. Krajem antičkog razdoblja prestao se koristiti i zaboravljen je, a otkriven je u 19. stoljeću. 

Prema lokalnoj priči, u prvoj polovici 19. stoljeća u njega je propalo dijete i dok su mještani spašavali dijete, pod zemljom su otkrili kanal. Prvi je vodovod istraživao don Ante Bonefačić, župnik Novalje, koji je o tome pisao u župnoj kronici iz 1910. godine. 

Osamdesetih godina 20. stoljeća vodovod je istraživao učitelj Bruno Puharić, a devedesetih godina rimski vodovod je istraživao prof. Nikola Crnković. Otkrio je da se vodovod račva u dva pravca, prema Kolanu i prema Novaljskom polju. 

Danas je antički vodovod turistička atrakcija. Na ulazu u tunel sa strane Novalje izgrađen je Gradski muzej, a u podrumu muzeja uređen je ulaz u ovaj jedinstveni arheološki lokalitet.


Reci što misliš!