Događaji

u usporedbi s proteklim razdobljem

Plenković: Sustav obrane od poplava jako dobro funkcionira

Plenković: Sustav obrane od poplava jako dobro funkcionira
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je jučer obišao poplavljena područja u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, izjavio je u četvrtak da sustav obrane od poplava jako dobro funkcionira s obzirom na poredbenu analizu s proteklim godinama.

"Možemo konstatirati da je sustav obrane od poplava u biti jako dobro funkcionirao s obzirom na poredbenu analizu s proteklim godinama, osobito u Karlovcu", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Podsjetio je da je zajedno s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i ministrom unutarnjih poplava Davorom Božinovićem jučer obišao karlovačko naselje Logorište gdje je, kaže, dok nisu uveli boks barijere, prije par godina znalo biti i po metar vode u kućama.

Plenković je zahvalio Hrvatskim vodama, vatrogascima, gradskim i županijskim službama, policiji, HGSS-u, Crvenom križu te svim stožerima koji su radili i na jednom i na drugom području, naglasivši da je taj posao obavljen jako dobro jer se prema današnjim informacijama smanjuje vodostaj svih rijeka.

"Mislim da smo Karlovcu donošenjem zakona za obranu od poplava i projektima, koji se planiraju i za jednu i za drugu županiju, napravili velike iskorake tako da zahvaljujem u ime Vlade svima i osobito resornom ministru i unutarnjih poslova, uz činjenicu da je hrvatska vojska u pripravnosti ukoliko dođe potrebe za to", kazao je premijer.

Plenković se osvrnuo na nedavno održanu sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju, naglasivši da su mjere koje su najavili konkretne te ih planiraju i kroz proračunska sredstva za 2020. te se radi o to nastavku Vladine cjelovite politike demografske revitalizacije.

Istaknuo je da prošli tjedan na neformalnom sastanku Europskog vijeća u rumunjskom gradu Sibiuu otvorio temu fenomena negativnog prirodnog priraštaja, koji, kaže, osim u Hrvatskoj postoji i u gotovo polovici država članica EU.

Smatra da je dobro da se svi senzibiliziraju još više te da taj fenomen zavređuje pozornost premda je demografska politika u nacionalnoj nadležnosti država članica.

"U našim razgovorima prije godinu dana s europskim povjerenikom za financije Güntherom Oettingerom signalizirali smo da bismo iduće financijsko razdoblje, koje se nadam da će se dogoditi za našega predsjedanja Vijećem EU, trebali pronaći način koji bi, bilo kroz sredstva Europskog socijalnog fonda ili neki drugi način pomogao državama članicama, pa onda i Hrvatskoj, da rješavaju taj problem", naglasio je Plenković.


Reci što misliš!