Događaji

mir i dostojanstvo

Bleiburg bez incidenata

Bleiburg bez incidenata
Pixsell

Na Bleiburg je stiglo stotinu autobusa, od čega ih 35 organizira Počasni bleiburški vod (PBV), dok će iz Bosne i Hercegovine te dijaspore stići njih još 65. Okupili su se i antifašisti, što je policiju ponukalo na dodatni oprez.

Zbog otkazane mise i spomenutih antifašista tenzije su nešto povišenije pa se na Lojbaškom polju okupilo oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu, a povećan je i broj policajaca s 320 na 350. Incidenata nije bilo i policija je iznimno zadovoljna kako su se okupljeni ponašali.

"To je zbog najavljenih demonstracija protiv služenja mise, tih 30 policajaca više pazit će da ne dođe do miješanja", rekao je za 24sata voditelj predstavništva PBV-a u Hrvatskoj Bože Vukušić dok se u njegovoj pozadini na njemačkom, engleskom i hrvatskom moglo čuti upozorenje austrijske policije okupljenima o tome da se cijeli skup i sve oko njega snima.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za  islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

Kao i prošle godine, komemoraciju je financirao Hrvatski sabor s 500 tisuća kuna, ali ove godine nema naknada za Hrvatsku biskupsku konferenciju jer misu neće držati biskupi. Ove godine neće biti ni državnih ili stranačkih čelnika zbog predizbornih aktivnosti za europarlamentarne izbore.

Kazne za ustaško znakovlje, prema novoj odluci austrijskog parlamenta, iznose i po četiri tisuće eura.

"Komemoracija šteti ugledu Austrije i Hrvatske, zato sam za njenu zabranu", izjavio je Karl Ollinger, organizator prosvjeda i bivši zastupnih "zelenih".


Reci što misliš!