Događaji

hrvatska vojska

U Požegi prisegnuo 25. naraštaj dragovoljnih ročnika

U Požegi prisegnuo 25. naraštaj dragovoljnih ročnika
Davor Javorovic/PIXSELL

U požeškom Središtu za temeljnu obuku u vojarni 123. brigade HV-a u subotu je svečano prisegnuo 25. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, u drugom ovogodišnjem naraštaju je 162 redovnih ročnika, među kojima je 29 ročnica.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane, okupljene je pozdravio državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić. "U Ministarstvu obrane posebno vodimo brigu kako bi našim vojnicima, dočasnicima i časnicima omogućili što bolje uvjete službe jer čovjek je najvažniji dio našeg obrambenog sustava“, istaknuo je Ivić navodeći da je ministar Krstičević donio Odluku kojom se od 1. siječnja 2019. novčana naknada dragovoljnih ročnika povećala s 2.000 na 3.000 kuna.

"Svojim ste izborom pokazali da ste spremni biti u službi hrvatske države i građana, a današnjim simboličnim činom polaganja svečane prisege dajete obećanje da ćete biti – domovini vjerni“, zaključio je državni tajnik Ivić.

Čestitao je ročnicima, te im je poručio: "Budite ponosni na svoj izbor i odluku da stupite u redove Hrvatske vojske, u kojima su bili i danas su mnogi hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata, koji su od branitelja domovine postali čuvari mira diljem svijeta. Budite dostojni odore koju nosite i zastave pod kojom ste prisegnuli na vjernost domovini,na ponos vašim roditeljima i našem obrambenom sustavu čiji ste dio upravo postali.“

Ročnicima je čestitao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te izrazio zadovoljstvo stalnim interesom mladih za dragovoljno vojno osposobljavanje i za vojni poziv. "Uvjeren sam da će neki od vas prihvatiti izazov i postati hrvatski vojnici“, poručio je general Šundov novim ročnicima, ističući kako je motiviran i osposobljen čovjek temelj i najveća vrijednost svake organizacije.

Posebna je čast nositi pobjednički znak na ramenu

Svoje zadovoljstvo svečanošću izrazili su i ročnici, među kojima je i Antonio-Ajdin Gadžo iz Bjelovara, čija je cijela obitelj povezana s Hrvatskom vojskom. Naime, njegov otac Išam bio je zapovjednik 1. radarske postrojbe HV-a u Domovinskom ratu, a u redovima Hrvatske vojske su i njegova majka Anđa te brat Armin, koji je trenutačno u NATO-ovoj misiji u Poljskoj. „Najveći poticaj za dragovoljno služenje vojnog roka bio je taj što su i majka i otac hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, oni su mi usadili ljubav prema domovini te bih volio nastaviti njihovim stopama“, izjavio je Gadžo, čiji roditelji i sestra nisu skrivali emocije nakon polaganja prisege.

Ročnik Kristian Haršanji iz Osijeka na ovaj se korak odlučio na preporuku oca, pripadnika Hrvatske vojske brigadira Mije Haršanjija: „Odlučio sam nakon završenog fakulteta nastaviti školovanje u vojsci i zbog te odluke nisam požalio, sviđa mi se jako i želio bih nastaviti napredovati u Hrvatskoj vojsci“, priznao je Kristian u pratnji ponosnih roditelja.

"San mi je jednoga dana raditi u Hrvatskoj vojsci jer smatram da je to jedan od najčasnijih poslova, kao što je posebna čast nositi ovu odoru i ovaj pobjednički znak na ramenu, našu hrvatsku zastavu“, izjavila je ročnica Antonia Budimir iz Zagreba, koja je završila studij iz područja odnosa s javnošću.

„Za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje potaknulo me to što mi je otac hrvatski ratni vojni invalid, dva ujaka su mi također hrvatski branitelji, a stric časnik Hrvatske vojske“, kazao je ročnik Mario Tirić iz Đakova te dodao kako su u prilog toj odluci išla i pozitivna iskustva kolega, zaključivši kako bi i sam želio ostati u Hrvatskoj vojsci, po mogućnosti što bliže doma.

„Čast je biti dio Oružanih snaga jer ipak smo mi pobjednička vojska, a i otac mi je dragovoljac Domovinskog rata, što me dodatno potaknulo na ovu odluku“, izjavio je ročnik Ivan Šotola iz Slavonskog Broda, kojem je također želja ostati i napredovati u vojsci, također što bliže rodnog mjesta, ako je moguće.

Među ročnicima iz svih krajeva Hrvatske je Zadranka Adriana Bulat, koja se na taj korak odlučila nakon završetka fakulteta razredne nastave: „Najviše zbog stjecanja novih znanja i vještina te da sebi postavim neki novi izazov, a i zbog mogućnost zaposlenja jer Oružane snage pružaju velike mogućnosti napredovanja, a uz upornost i ambicioznost vjerujem da se i zacrtani cilj može ostvariti“.

Ročnica Mateja Andrlić iz Siraća pokraj Daruvara hrvatska je reprezentativka u nogometu, a svoju budućnost također vidi u redovima Hrvatske vojske. I njezin otac je hrvatski branitelj, a i brat je završio dragovoljno vojno osposobljavanje pa je donekle znala što može očekivati: „Kad igram nogomet i zasvira hrvatska himna, uvijek me obuzme neki osjećaj ponosa pa sam pomislila zašto ne bih branila boje hrvatske zastave i kao pripadnica Hrvatske vojske“.

Na osposobljavanju i vrhunski sportaši

Obuka 25. naraštaja ročnika traje osam tjedana, a završetak obuke predviđen je 27. lipnja 2019. godine. 

Na dragovoljnom vojnom osposobljavanju po skraćenom programu su trojica vrhunskih sportaša, gimnastičar Tin Srbić, atletičar Stipe Žunić te jedriličar Mihovil Fantela, kao i dvoje kandidata za časnike zdravstvene službe, a svečanu prisegu položili su 14. svibnja.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 24. naraštajem, obuku je završilo ukupno 8163 ročnika, među kojima su 1003 ročnice.

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. 

Povodom polaganja svečane prisege u požeškoj je vojarni bio izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske, a u prigodnom dijelu programa sudjelovali su pripadnici Počasno-zaštitne bojne, povijesne postrojbe Gradska straža Požega i Trenkovi panduri te istoimena Gradska glazba, priopćio je MORH. 


Reci što misliš!