Događaji

komemoracija

Bleiburg: Manje okupljenih od očekivanog i jedno privođenje

Bleiburg: Manje okupljenih od očekivanog i jedno privođenje
Vijesti.hr

Skup na Lojbaškom polju pored Bleiburga u znak sjećanja na ubijene vojnike postrojbi tzv. NDH protekao je bez većih incidenata i s mnogo manje sudionika od najavljenog, priopćila je koruška policija u subotu u Bleiburgu.

Jedna je osoba privedena zbog nacističkog pozdrava.

„Na skupu se okupilo oko 10.000 osoba što je za trećinu manje od očekivanog. I na dva prijavljena prosvjeda protiv skupa na Lojbaškom polju je došlo manje sudionika od očekivanog, ukupno oko 100 osoba“, priopćila je Koruška policijska uprava a prenosi Austrijska novinska agencija (APA).

Mediji navode da je zabrana dijeceze Gurk-Klagenfurt za održavanjem mise, što podrazumijeva zabranu biskupima da drže misu, izbjegnuta tako što je obraćanje krčkog biskupa Lovre Kušćevića najavljeno kao „govor“.
 
Prema izjavi suca Christiana Liebhausera-Karla, privedena je jedna osoba koja je nakon završetka skupa podigla desnicu u zrak u znak tzv. Hitlerovog pozdrava.

Na samom skupu nije bilo „policijski relevantnih događaja“, kako je priopćio glasnogovornik Policijske uprave Koruška Ralph Dionisio.  

Prošle godine je zabilježeno sedam privođenja koje su rezultirale s pet presuda zbog isticanja zabranjenih simbola. Prema sucu Liebhauseru-Karlu izostanak izgreda na ovogodišnjem skupu je  rezultat prošlogodišnjeg odlučnog djelovanja policije.

Prema informacijama policije ove godine je bilo i znatno manje prodavača znakovlja i obilježja.

Od 1. ožujka ove godine austrijski zakon koji brani isticanje simbola zabranjenih organizacija proširen je i na znakovlje NDH.


Reci što misliš!