Događaji

početak 24. svibnja

Prijavite se na radionice "Ekološki maslinici-cijepljenje, rezidba, zaštita"

Prijavite se na radionice

Prva radionica u sklopu projekta „Ekološki maslinici-cijepljenje, rezidba, zaštita“ održati u masliniku u Petrčanima dana 24.5.2019. u 16 sati.

Sastanak je od 15.30 sati kod Petrolove pumpe u Petrčanima.

Druga radionica će se održati u masliniku u Škabrnji dana 25.5.2019 u 10 sati. Za drugu radionicu sastajemo se na parkingu kod glavne Crkve u Škabrnji od 9.30 sati.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se prijaviti putem maila udrugazaruralnirazvojrk@gmail.com ili na 097 737-3887, s naznakom za koju radionicu se prijavljujete

Radionice će voditi mag.ing.agr Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Ove radionice su dio projekta „Ekološki maslinici“ kojeg financira Zadarska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

Uz praktičnu demonstraciju cijepljenja masline, bit će opisana iskustva optimalnog vremena cijepljenja, izboru plemke, načinima pripreme i čuvanja plemke, kao i različitim tehnikama cijepljenja maslina. Biti će prikazana rezidba i formiranje uzgojnog oblika masline u svrhu sprječavanja nastanka uvjeta za razvoj bolesti na maslini. Uz praktični dio opisati će se kako na ekološki prihvatljiv način zaštititi maslinu od najčešćih bolesti i štetnika te tako povećati biološku raznolikost u masliniku.

Projekt „Ekološki maslinici“ ima za cilj podignuti ekološku svijest stanovnika Zadarske županije za očuvanjem okoliša na način da će se  poticati ekološka proizvodnja.

Upravo ovim projektom Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari želi educirati poljoprivrednike kako na ekološki način održavati maslinik.

Projekt  „Ekološki maslinici „odabran je temeljem provedenog Javnog  poziva za prijavu programa i projekata udruga za dodjelu financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Proračuna Zadarske županije za 2019. godinu na poziciji Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove