Događaji

kakvo smo društvo prirodi?

"Igre bioraznolikosti" na Vranskom jezeru

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti Javna ustanova Park prirode Vransko jezero održala je edukativno – sportsku manifestaciju pod nazivom „Igre bioraznolikosti – Kakvo sam društvo prirodi?“.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti je širenje znanja i svijesti o povezanosti prehrane i zdravlja čovjeka s bioraznolikošću i zdravim ekosustavima. Poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja.

Igre bioraznolikosti su održane 20. svibnja u lučici Prosika u Parku prirode Vransko jezero, a sudjelovalo je stotinjak učenika iz lokalnih osnovnih škola: OŠ Pakoštane, PŠ Vrana, PŠ Drage i OŠ Petra Zoranića iz Stankovaca.

Uzbudljivim interaktivnim igrama Poplava na Vranskom jezeru i Čapljino gnijezdo učenici su, uz pouku o važnosti poplavnih staništa i gniježđenju ptica, imali priliku pokazati složnost i spretnost u grupi te svoje snage odmjeriti s vršnjacima. U igri “Memory” učenici su se upoznali s 12 različitih biljnih i životinjskih vrsta koje su stanovnici Vranskog jezera. Također, učenici su se okušali i u igri "Ozonko i Ozončica" u kojoj su spašavali ozonski omotač i „Suhozidar/ka“ u kojoj su se natjecali u gradnji kamenom.

Učenicima je povodom manifestacije osiguran prijevoz autobusom, koji je ILIRIJA d.d. Biograd velikodušno ustupila za prijevoz djece od njihove škole do lučice Prosika u Parku prirode Vransko te na kraju manifestacije od lučice Prosika do škole.

Svim učenicima dodijeljeni su prigodni promotivni pokloni u tomboli, a za sve sudionike osigurana je okrjepa.

- Ovim putem želimo zahvaliti Iliriji d.d. na osiguranom prijevozu te školama koje su se odazvale našem pozivu na sudjelovanje, učiteljima koji su doveli svoje učenike i učenicima na pokazanom sportskom i timskom duhu, poručuju iz parka prirode.

 


Reci što misliš!