Događaji

što to znači za korisnike prijevoza?

Novi prosvjed vozača Liburnije najavljen za srijedu

Novi prosvjed vozača Liburnije najavljen za srijedu
Dino Stanin/PIXSELL

Za građane vijest kako autobusi neće prometovati od 9 do 11 sati. Podsjećamo, prvi prosvjed održan je početkom travnja, vozači traže povećanje od 10 posto, a iz Uprave i gradske vlasti poručuju kako novca nema.

Vozači i sindikalisti traže i novu sistematizaciju, izmjenu i dopunu Kolektivnog ugovora oko reguliranja noćnog rada, tjednog odmora, dohotka za smjenski rad.

Odbijenicu su dobili i od zadarskog gradonačelnika Branka Dukića koji im i uoči sutrašnjeg prosvjeda poručuje kako u ovogodišnjem proračunu novca nema, no i da se ne protivi njihovim zahtjevima. Moram biti odgovoran prema izvršenju proračuna, i dalje govorim tih sredstva nema .... Što tiče prosvjeda na njima je da sa sindikatima pokušaju ispuniti svoj zahtjev, to je legalan prosvjed. Kad krenu dogovori oko iduće proračunske godine možemo razgovarati. 

Nakon gradonačelnika, slušamo i reakciju sindikalnog povjerenika Liburnije Marina Sikirića: na izjavu gradonačelnika da u proračunu nema sredstava , mi nismo nikad ni postavljali tu neke ultimatume, već smo za pregovore i dogovore..

Iz službenog priopćenja:

Novi prosvjedni skup sindikalnih predstavnika i radnika Liburnija d.o.o. Zadar u organizaciji Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH-a), i Podružnice SPIVH-a pri Liburniji d.o.o. Zadar zajedno sa članovima Udruge sindikata vozača i prometnih radnika (USVPRH) održava se radi povećanja osnovice plaće radnicima Liburnije d.o.o. Zadar minimum 10%, kao i drugih zahtjeva, izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora u svezi reguliranja noćnog rada, povećanja stalnog dodatka osoblju koje radi smjenski rad, definiranja posebnih (otežanih) uvjeta rada, tjednog odmora i dr., te radi izrade nove Sistematizacije radnih mjesta, odnosno Tarifnog dijela KU, na koji bi se način kroz preraspodjelu financijskih sredstava, uspjelo povećati osnovicu plaća radnika za minimum 10%, kao i udovoljiti ostalim zahtjevima radnika i Sindikata.

Nakon što ni nakon ponovljene komunikacije s nadležnima iz Grada Zadra od kojih je pristigao načelno pozitivan odgovor u svezi radničkih i sindikalnih zahtjeva, i s direktorom Liburnije d.o.o. Zadar, nije bilo bitnih pomaka u svezi povećanja osnovice plaće radnicima, organizira se novi prosvjedni skup upozorenja.

Od 9:00 – 11:00 sati radnici Liburnije d.o.o. Zadar, poduzet će industrijsku akciju prekida prometa na gradskim i prigradskim linijama u organizaciji SPIVH-a i Podružnice SPIVH-a pri Liburnija d.o.o. Zadar, a sve u cilju ostvarenja opravdanih radničkih i sindikalnih zahtjeva za povećanjem osnovice plaće radnicima i dr., s tim da se građani Grada Zadra mole da imaju razumijevanja za taj privremeni prekid prometa.


Reci što misliš!