Događaji

veliki val kritika

I novi prijedlog za brexit Therese May mogao bi doživjeti fjasko poput prethodnih

I novi prijedlog za brexit Therese May mogao bi doživjeti fjasko poput prethodnih
AP Images

Samo nekoliko sati nakon što je britanska premijerka Theresa May u utorak izašla s novim prijedlogom za brexit, čini se da bi on, bez obzira što nudi ustupke, mogao proći kao i raniji jer je odmah izazvao val kritika i oporbenih zastupnika i mnogih iz njezine Konzervativne stranke.

Gotovo tri godine otkad je Britanija s 52 posto glasova za i 48 posto protiv izglasala napuštanje Europske unije, May pokušava u posljednjem trenutku dobiti potporu za dogovor.

Ona je u utorak objavila "novi sporazum o brexitu" i poručila zastupnicima da je to "zadnja šansa" da ispune želju Britanaca o izlasku iz Europske unije. Zatražila je od zastupnika da podupru njezin dogovor, nudeći ustupke među kojima se predviđa i glasanje o drugom referendumu.

Dio konzervativaca i laburista odmah je uputio kritike njezinom novom prijedlogu te su zastupnici parlamenta najavili da će glasati protiv prijedloga.

Laburistička stranka u srijedu je objavila da May uopće ne bi trebala staviti svoj novi sporazum o brexitu na glasanje. "Iskreno mislim da bi bilo razumno da premijerka kaže da neće staviti ovaj paket na glasanje", rekao je glasnogovornik laburista Keir Starmer za BBC.

Naglasio je da je prijedlog preslab, te da bi premijerka trebala priznati poraz.

May je zatražila od čelnika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna da podupre njezin prijedlog, ali iako se čini da mnogi ustupci koje je May najavila idu više naruku zastupnicima oporbene stranke laburista, Corbyn nije bio zadovoljan najnovijim prijedlogom.

"Ne možemo podržati taj prijedlog, jer u osnovi je to prepisivanje ranijih", rekao je Corbyn za BBC pa zaključio "Ne vidim kako bi on mogao proći u parlamentu".

"Pokazala sam danas da želim kompromis kako bi se ispunio brexit za britanski narod", napisala je May u pismu s datumom 21. svibnja upućenom Corbynu.

I dio zastupnika iz premijerkine konzervativne stranke uputio je žestoke kritike novom prijedlogu brexita.

"Premijerkini najnoviji prijedlozi najgori su dosad i duboko bi nas vezali za EU", napisao je na Twitteru utjecajni zastupnik Jacob Rees-Mogg koji vodi skupinu od 80 euroskeptičnih zastupnika unutar konzervativne stranke koju još vodi premijerka May.

Zastupnici su ranije tri puta odbacili sporazum koji je May dogovorila s Bruxellesom. Premijerka će novi plan poslati parlamentu početkom lipnja.

Konzervativna šefica vlade dosad nije uspjela riješiti parlamentarni zastoj u pogledu brexita, zbog čega je morala produljiti dogovoreni termin britanskog izlaska iz bloka za sedam mjeseci, do 31. listopada.

Odgoda također znači da će Velika Britanija sudjelovati na izborima za Europski parlament.


Reci što misliš!