Događaji

sigurnost u prometu

Iako kamere još ne rade, vozači sporije voze

Iako kamere još ne rade, vozači sporije voze
Igor Kralj/PIXSELL

Dugo najavljivane kamere za nadzor prometa konačno su ovih dana postavljene na deset lokacija u Zadru i Zadarskoj županiji. Iako još nisu u funkciju, samo njihovo postavljanje većinu vozača potiče na sporiju vožnji što je i njihov cilj - što manje prometnih nesreća uzrokovanih brzinom.

"Nije nam namjera kazniti već smanjiti ionako veliki broj prometnih nesreća uzrokovanih brzinom", rekao je gostujući u programu Radio Zadra voditelj Službe policije PU zadarske Božidar Budiša. Postavljene su na mjestima na kojima se događa najveći broj prometnih nesreća: 

"Od Starigrada do Pakoštana postavljeno je 10 kamera koje će 24 sata dnevno evidentirati prekoračenje brzine, a kada budu potpuno u funkciji izvijestit ćemo javnost", rekao je Budiša. 

Odabrane su lokacije na kojima se događa najveći broj prometnih nesreća: Starigrad, Poličnik, Murvica, Zadar, Sukošan, Bibinje, Sveti Petar, Biograd i Pakoštane. 

U Zadru kamera je sjeverno od "dvi pumpe" u blizini pješačkog prijelaza gdje smo već imali, na žalost, stradalih pješaka i gdje se brzo vozilo, a drugi uređaj je na izlazu iz grada prema Bibinjama. Na sredini kolnika te četverotračne ceste postavljene su kamere koje će snimati vozila u oba smjera.

"Radi se o visokosofisticiranim uređajima koji prepoznaje svako vozilo, vrlo je dobra rezolucija snimke tako da se može prepoznati osoba, a može se vidjeti je li vozač koji je prebrzo vozio koristio mobitel ili bio vezan", ističe Božidar Budiša. 

Najviše je kamera postavljeno duž Jadranske magistrale na kojima i najveći promet ali i najviše nesreća. Kada kamere preuzmu posao nadzora prometa policija će moći svoje ljudske resurse više usmjeriti na autocestu A1 ili pak na cestu prema Ninu i Ražancu na kojim se također bilježi veći broj stradavanja u prometu.

Reci što misliš!