Događaji

stalno kvarovi

Od 40 vozila saniteta Zadarske županije samo ih je 28 u funkciji

Od 40 vozila saniteta Zadarske županije samo ih je 28 u funkciji
Dino Stanin/PIXSELL

Vozači sanitetskih vozila u Zadru gdje je vozni park u rasulu žale se da ne može rent-a-car vozilo zamijeniti vozilo sanitetskog prijevoza koje je opremljeno za prijevoz pacijenata.

Sanitet je do lani bio pod Domom zdravlja, kažu iz Zavoda za hitnu medicinu, i poručuju kako rent-a-carom šalju samo one pacijente koji sjede i prevoze se od kuće do neke institucije. Ostale prevoze opremljena vozila hitne, ali samo do sezone.Od 40 vozila saniteta Zadarske županije samo ih je 28 u funkciji, a i oni se kvare. Nije rijetkost da se prevozeći pacijenta u Zagreb pokvare usred Like. Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije prije godinu dana naslijedio je vozni park od Doma zdravlja.

"Dom zdravlja četiri godine nije nabavio niti jedno vozilo i nažalost zbog toga imamo ovakvu situaciju. Trećina voznog parka je u lošem stanju, neupotrebljiva, štete su ogromne, traže velike popravke, neki su potpuno neiskoristivi", rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Predrag Orlović.

​Snalaze se zato, kažu, na sve moguće načine. Prije sezone za sanitet ustupaju vozila hitne pomoći, a u zadnje vrijeme uzimaju i kombije rent-a-cara.

"Vi imate vozilo? Imate. Hoćete vozit dok ne stane? Nećete. Gledate ulje, gledate ovo, gledate ono. Znači, netko je plaćen za to, samo što nitko ne gleda", kazao je Mihovil iz Zadra.

"Mi trebamo jako puno toga, samo bojim se malo je novca. Ima i malo novca, a možda se novac i ne troši na prave stvar", rekla je Danica Perković iz Ljubača.

Gore od posla zbog velikih hladnoća: Hitna pomoć ima 30 posto više intervencija
Migranti se sukobili između sebe, ima ozlijeđenih: Pogledajte snimke s granice

Novih 11 vozila vrijednih gotovo 5 milijuna kuna su naručena, ali dolaze tek u srpnju i rujnu. Pacijenti nisu ugroženi, poručuju iz Zadarske županije, osnivača Zavoda za hitnu medicinu, ali ranije se nije moglo zbog ponuditelja koju su žalbama poništavali natječaje.

"U zadnja dva natječaja dok je sanitet bio pod Domom zdravlja poništeni su natječaji za javnu nabavu. Nažalost, zakon je takav i treba ga poštivati", izjavio je zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković.

Zadnji natječaj je uspio, pa se sad već pripremaju i drugi u sklopu kojih bi se u idućih pet godina trebala zamijeniti sva dotrajala sanitetska vozila.


Reci što misliš!