Događaji

nakon najave ostavke May

Boris Johnson: Sljedeći premijer mora provesti "pravi" Brexit

Boris Johnson: Sljedeći premijer mora provesti

Novi britanski premijer mora brzo djelovati kako bismo na "pravi" način napustili Europsku uniju, izjavio je u petak bivši ministar vanjskih poslova i zagovornik izlaska iz EU-a Boris Johnson, nakon što je Theresa May najavila da će odstupiti s premijerskog položaja.

Johnson, iz redova konzervativaca, najizglednija je zamjena za premijerku May.

Govoreći na konferenciji u Švicarskoj, Johnson je kazao da je May bila "stoički strpljiva" u suočavanju sa svim zavrzlamama oko izlaska zemlje iz europskog bloka. Pokušala je to učiniti tri puta i nije uspjela stubokom podijeljeni parlament privoljeti na ratifikaciju sporazuma s Bruxellesom.

"Posao našeg novog čelnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, bilo da je on ili ona, je da izađemo iz EU-a na pravi i odgovarajući način i pospremimo Brexit  na spavanje", kazao je Johnson.

"Također se moramo pobrinuti da ima dinamičan i uzbudljiv, ali i društveno suosjećajan konzervatizam koji će poraziti Jeremyja Corbina i laburiste", poručio je Johnson.

On smatra i da bi porast populističkih pokreta u Europi mogao dužnosnike u Bruxellesu natjerati na promjenu stajališta o Brexitu.

Po njegovim riječima, Britanija bi "mogla sklopiti fantastične odnose slobodne trgovine" s Europom nakon što napusti Uniju, ali bi također mogla biti i šampion globalne slobodne trgovine. Mišljenja je i da bi se problem granice između Sjeverne Irske i Republike Irske mogao riješiti tijekom faze provedbe sporazuma o trgovini.

Nije htio govoriti o svojoj kampanji za čelno mjesto konzervativaca na koje također pretendiraju ministar vanjskih poslova Jeremy Hint i najvjerojatnije bivši ministar za Brexit Dominic Raab te bivša predsjednica donjeg doma Andrea Leadsom.


Reci što misliš!