Događaji

dobre najave

Stižu tri pametna autobusna stajališta i pametna navigacija za parkiranje

Stižu tri pametna autobusna stajališta i pametna navigacija za parkiranje
Dino Stanin/PIXSELL

Iz EU fondova Grada Zadra pokreće se ZUM4, projekt iz ITU mehanizma koji je ocijenjen kao strateški.Cilj :novim tehnologijama povećati učinkovitost prometnog sustava na području Zadra. Zato dodjela sredstava ide izravno, a u njemu sudjeluju Grad Zadar, Inovativni Zadar, Obala i lučice i Liburnija.

Inovativni Zadar je koordinator tehničkog dijela projekta kojim će se dodatno digitalizirati usluge za građane u javnom prijevozu i parkiranju u Zadru.

- To konkretno znači uspostavu elektroničke naplate u javnom prijevozu. Dakle, 40 Liburnijinijh autobusa bit će opremljeno s tim novim ticketing sustavom kako bi se sve usluge Liburnije mogle naručivati i plaćati koristeći mobilnu aplikaciju tako da sve informacije koje se tiču javnog prijevoza imate u mobitelu odnosno na web stranicama, ističe pročelnik Odjela za EU fondove Šime Erlić.

- 12 autobusnih stajališta opremit će se digitalnim zaslonima tj. podići će se ta razina informiranosti kod korisnika javnog prijevoza. Izgradit će se i 3 pametna autobusna stajališta s wi-fi-jem i digitalnim zaslonima s raznim informacijama.

Projekt obuhvaća i izradu sustava pametne navigacije za parkiranje na 500 parkirnih mjesta u centru grada, te aplikacije za naplatu javnog prijevoza preko mobilnih telefona. Traje 2 godine i vrijedi nešto manje od 15 mil kuna, od čega će Grad sufinancirati 15%, a EU fondovi 85%.


Reci što misliš!