Događaji

laboratorij na otvorenom

Roberto Vdović (FabLab): Želimo da mladi vide da se njihove ideje ne moraju realizirati negdje daleko, nego upravo ovdje

Roberto Vdović (FabLab): Želimo da mladi vide da se njihove ideje ne moraju realizirati negdje daleko, nego upravo ovdje

3D sveti Donat, roboti, oslikani namještaj, sve na jednom mjestu, naravno, na KvArtu! Danas se dnevni boravak festivala pretvorio u pravi laboratorij na otvorenom.

Zagrebačka udruga FabLab posebno nas je oduševila svojim makerspace-om, donoseći u Zadar reciklažu i proizvodnju bioplastike, igru s 3D olovkama, brushbot i sl.

"Bavimo se promocijom novih tehnologija i digitalnom proizvodnjom. Donijeli smo 3d printer i rezač folija s kojim se recimo mogu proizvoditi crteži na tekstilu. Tu je i laserski rezač, Teslina zavojnica, levitirajući uređaj, predmeti kriptokulture. No, to su samo alati, a naša je priča puno šira. Cilj nam je poticanje kreativnosti, maštovitosti i otključavanje ideja kod mladih. Najvažnije nam je obrazovanje, a najviše radimo s osnovnoškolcima. Oni su strašno otvoreni prema novim idejama. Ovakav događaj poput Kvarta je odličan primjer uključivanje makerspacea u lokalnoj zajednici i buđenje poduzetničkog mentaliteta. Želimo da mladi vide da se njihove ideje ne moraju realizirati negdje daleko, nego upravo ovdje!'', kazao nam je predsjednik FabLab udruge, mr.sc. Roberto Vdović.

U budućnosti planiraju još jaču suradnju s kolegama u Zadru i Zadarskoj županiji. Nekoliko europskih partnera bit će uključeni u tu priču.

U Dnevnom boravku danas su se okupili i mladi tehničari sa setom radionica, izrađivao se magnet za ključeve, darovne kutijice, držači za mobitele... svoje su ideje izložili i članovi Društva pedagoga tehničke kulture Zadar, a Martina Beneta vodila je radionicu "Ukrasimo stolice".

Strukovna škola Vice Vlatkovića prezentirala je svoju opremu u sklopu promocije izvora obnovljive energije. PPVS Stanka Ožanića pobrinula se za zdrave zalogaje. A da ne pofali kulture, pobrinuli su se naši lutkari s predstavom "Punch and Judy".


Reci što misliš!