Događaji

kad objavi kandidaturu

Bačić: Grabar Kitarović će imati punu podršku HDZ-a

Bačić: Grabar Kitarović će imati punu podršku HDZ-a
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u ponedjeljak je ustvrdio da će Kolinda Grabar Kitarović svoju predsjedničku kandidaturu objaviti kada ocijeni da je najprikladnije vrijeme, u čemu će imati punu podršku HDZ-a i pobijediti na izborima.

"Nemam nikakvih saznanja o onome što je Vladimir Šeks rekao da bi tijekom kampanje mogli biti objavljeni neki kompromitirajući detalji o predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Koliko ja imam informaciju, a sudjelujem u radu svih najviših tijela HDZ-a, u stranci o tome nemamo nikakvih saznanja. Nemam potrebe to komentirati, upućujem vas na gospodina Šeksa“, rekao je Bačić o Šeksovim tvrdnjama.

"Predsjednica je rekla da će svoju kandidaturu objaviti kada ocijeni da je najprikladnije vrijeme, a ja tvrdim, kada se odluči kandidirati, da će imati punu podršku HDZ-a i pobijediti na izborima“, uvjeren je.

Najprije treba istaknuti kandidaturu nakon čega slijedi proces predizborne kampanje i izrada programa i dogovori sa strankama, a o tome ćemo kada predsjednica odluči kandidirati se, odgovorio je Bačić na pitanje je li HDZ jedina stranka koja će podržati Grabar Kitarović, kako se sada čini.

"Na njoj je ta odluka. Rekao sam da HDZ stoji iza toga, a moj je stav je da ćemo je podržati, pa pričekajmo njenu konačnu odluku“, kazao je.

Nije htio komentirati eventualnu predsjedničku kandidaturu SDP-ovca Zorana Milanovića „dok ga ne čuje“, ali ponavlja da će i u tom slučaju Grabar Kitarović pobijediti.

Za razliku od SDP-ovog Peđe Grbina, Bačić smatra da Visoki upravni sud nije tijelo koje treba odlučivati o izuzeću Nataše Novaković iz predmeta premijera Andreja Plenkovića jer HDZ želi sačuvati neovisnost Povjerenstva za sukob interesa nasuprot, kaže, SDP-u koji je pokušao Sabor uvući u politikanstvo i najprije tražio da o tome odlučuje saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

"Mi u Odboru imamo većinu i lako smo mogli donijeti odluku da je Novaković u sukobu interesa. Nama bi to bilo najjednostavnije, no, nama politikantstvo nije bilo ni na kraj pameti. Htjeli smo sačuvati neovisnost Povjerenstva i reći: 'Ne, politička tijela, Sabor i njegova radna tijela ne mogu odlučivati o tome'. Svatko tko zna kako funkcionira demokratski sustav ne smije dozvoliti da političko tijelo odlučuje o pojedinačnoj pravnoj stvari drugog državnog tijela kao što je Povjerenstvo“, pojašnjava Bačić.

"Povjerenstvo je kolektivno tijelo (...) i neka onda to tijelo odluči je li njihova predsjednica u sukobu interesa po zahtjevu Andreja Plenkovića ili nije. Kada to odluči, neka nastavi voditi postupak, sa ili bez gospođe Novaković, ovisno kakvu odluku donesu. Dužnosnik će na kraju postupka ocijeniti hoće li pred Visokim upravnim sudom tražiti zadovoljštinu ako ocijeni da Povjerenstvo nije pravilno postupilo“, rekao je Bačić.

Napomenuo je da će, ako Povjerenstvo ostane na stajalištu da o tome ne odlučuje, o tome odlučiti Ustavni sud.

"Pozivam Povjerenstvo i predsjednicu da se prihvate posla i da rade prema zakonu, a ne provode predmete kroz medijski prostor. Otkako je premijer Plenković zatražio izuzeće Novaković, od toga se napravila nepotrebna afera koja nanosi nepotrebnu političku štetu i premijeru i Vladi i HDZ-u, i to zbog toga što su u Povjerenstvu pogrešno tumačili zakon“, poručio je Bačić.

Za inicijativu Mosta da se pravo na pitku vodu Ustavom definira kao ljudsko pravo, Bačić je rekao da je Ustavom već utvrđena obveza Hrvatske da štiti svoja prirodna bogatstva – vode, obalu, otoke, more. "U širem smislu možemo reći da je Ustav time zaštitio pravo na pitku vodu", dodao je.

Ocijenio je i da to nije originalna ideja Mosta nego je kopirao inicijativu HSLS-a koja je bila upućena klubovima prije godinu i pol dana. „Kako su vode i prirodna bogatstva već zaštićena Ustavom, nije dobro samo zbog toga ići u njegove izmjene. Ako ikada dođe do promjene Ustava, neće biti višak i posebna zaštita pitke vode kao nova norma koja do sada nije bila napisana", smatra Bačić.

 


Reci što misliš!