Događaji

brojne letačke aktivnosti

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koordinirali su aktivnosti vojne vježbe Swift Response 19

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koordinirali su aktivnosti vojne vježbe Swift Response 19

Hrvatska vojska sudjeluje u međunarodnoj vojnoj vježbi Swift Response 19 pružajući potporu zemlje domaćina (host nation support - HNS), te lokacije za razmještaj snaga i provođenje vježbovnih aktivnosti na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina te u vojarnama "Josip Jović" u Udbini i "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Uz to, Hrvatska kopnena vojska u vježbi sudjeluje i u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR), dok su u početnoj fazi pripreme i provedbe vježbe, koja je započela aktivnostima u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku značajnu ulogu, između ostalih, imali piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bojnik Vlado Pavlinec i satnik Josip Jurjević.

Naime, hrvatski piloti u organizaciji i provedbi združenog prihvata ljudstva i tehnike Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske koordinirali su aktivnosti te doprinijeli sigurnoj i brzoj uspostavi privremene baze savezničkih snaga (Intermediate Staging Base)  čime su stvoreni uvjeti za početak letačkih aktivnosti.

Bojnik Vlado Pavlinec pilot je HRZ-a od 2001. godine i nastavnik je letenja na helikopteru B-206B, a satnik Josip Jurjević pilot helikoptera Mi-8 MTV1/Mi-171 Sh, pripadnik je HRZ-a od 2005., koji je kao karijeru pilota izgradio je u Eskadrili višenamjenskih helikoptera (EVH) u 91. zrakoplovnoj bazi. Obojica pilota imaju bogato iskustvo sudjelovanja u međunarodnim i domaćim multinacionalnim vojnim vježbama.

Bojnik Pavlinec sudjelovao je od samih početaka u planskom procesu vježbe Swift Response 19 kao glavni predstavnik Hrvatske vojske. Prema njegovim riječima, "najveći izazov u pripremi, a kasnije i provedbi aktivnosti je interoperabilnost između država sudionica vježbe, gdje je imperativ stavljen na sigurnost provedbe uz poštivanje svih zakonskih regulativa zemlje domaćina", rekao je, te pojasnio da je provjera i unaprjeđenje združenog djelovanja različitih komponenti oružanih snaga (kopnenih, zrakoplovnih, komunikacijskih, logističkih i drugih) partnerskih zemalja u zajedničkom području djelovanja upravo i jedan od ciljeva ove vježbe.

"Početak vježbe pokazao je, kako je pravodobna i kvalitetna priprema u planskom procesu rezultirala uspješnim prihvatom snaga na teritoriju RH istovremeno na četiri lokacije provedbe vježbe (Zadar, Slunj, Udbina, Knin) bez obzira na raznovrsnost i  brojnost  snaga i tehnike. S dosadašnjim prihvatom snaga i trenutnim aktivnostima koje se provode na teritoriju RH, Hrvatska vojska je potvrdila spremnost u planiranju, prihvatu i provedbi združenih međunarodnih vježbi uz aktivno ravnopravno sudjelovanje zbog čega osjećam ponos pripadnosti Hrvatskoj vojsci", zaključio je bojnik Pavlinec.

Satnik Jurjević o dosadašnjim iskustvima rada s padobrancima ističe kako je dugogodišnjim radom u multinacionalnom okruženju kao pilot stekao bogato profesionalno iskustvo koje mu uvelike koristi u susretima s novim izazovima. "Imao sam prilike surađivati s padobranskim postrojbama kako domaćima tako i inozemnim, a kroz provedbu izbacivanja padobranaca iz hrvatskih helikoptera stekao sam odličan uvid o načinima, postupcima i procedurama prilikom provođenja operacija padobranskog ubacivanja snaga. Upravo to iskustvo mi koristi u situacijama kada sam u ulozi potpore koja mora omogućiti i zadovoljiti sve provedbene i sigurnosne uvjete za provedbu operacije kao što je padobranski desant velikih razmjera“, iznio je satnik Jurjević. „Posebnost vježbe Swift Response 19 definitivno su organizacijski, potporni, provedbeni i svakako koordinacijski izazovi koji se pojavljuju tijekom provedbe zračnih operacija, a ono po čemu ću osobno pamtiti ovu vježbu je neprocjenjivo iskustvo potpore i koordinacije tolikog broja helikoptera i aviona na relativno malom prostoru u provedbi zadaća masovnog padobranskog desanta i zračnog helikopterskog desanta (Air Assault)", zaključio je satnik Jurjević.

U provedbi međunarodne vojne vježbe Swift Response 19 sudjeluje i Hrvatska kopnena vojska u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR). Konkretno, riječ je o jednoj mehaniziranoj satniji, koja se sastoji od po dva voda iz Bojne Tigrovi i Bojne Gromovi te Voda Strela S10 i radarskog sustava Giraffe iz Pukovnije protuzračne obrane. Satnija je smještena u vojarni "Josip Jović" u Udbini i opremljena je borbenim oklopnim vozilima Patria, a njezin je angažman predviđen tijekom planiranih aktivnosti zračnog desanta savezničkih snaga.


Reci što misliš!