Događaji

pritom će se pojesti pola tone daganja

O važnosti Novigradske dagnje raspravljat će se na znanstveno-stručnom skupu

O važnosti Novigradske dagnje raspravljat će se na znanstveno-stručnom skupu
Grgo Jelavic/PIXSELL

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalna akcijske grupe u ribarstvu „Tri mora“, Općina Novigrad i Udruga uzgajivača školjka „Novigradska dagnja“ organiziraju ovogodišnji znanstveno stručni skup posvećen Novigradskoj dagnji.

Da se podsjetimo, ovo je 5. po redu stručni skup s ovom tematikom. Naziv ovogodišnjeg skupa je „NOVIGRADSKA DAGNJA – održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja“ čime se želi naglasiti povezanost s lokalnom zajednicom i razvojem ciljanog ruralnog područja u cjelini. Također se žli naglasiti povezanost organizatora: AGRRA-e , Lagur-a, Općine Novigrad i Udruge Novigradska dagnja budući da svi djeluju prema istom cilju, razvoju brenda Novigradske dagnje i svega onoga što takvo brendiranje nosi sa sobom; razvoj okolišno – prijateljskog gospodarstva (što uzgoj školjkaša svakako jest), razvoj prepoznatljive turističke gastro ponude, odnosno održivi ruralni razvoj u cjelini. 

Znanstveno stručni skup „NOVIGRADSKA DAGNJA – održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja“ održat će se u subotu 22. lipnja, 2019. godine s početkom u 20:00 h u crkvi Sv. Kate u Novigradu. Na skupu de biti predstavljene aktivnosti na dobivanju Zaštićene oznake izvornosti (ZOI) u proteklih godinu dana; naime Ministarstvo poljoprivrede je 21. svibnja donijelo Rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva „NOVIGRADSKA DAGNJA“ – zaštićena oznaka izvornosti. 

Ključnu ulogu u kompletnom procesu imalo je Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu kao izrađivač specifikacije poljoprivrednog i/ili prehrambenog proizvoda koja je odobrena od strane stručnog povjerenstva Ministarstva poljoprivrede. Ove godine, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu gost je s predavanjem pod nazivom „Nove tehnologije uzgoja školjkaša – primjeri iz Svijeta i mogućnosti primjene u Republici Hrvatskoj. Osim Sveučilišta imat ćemo prilike čuti Lagur „Tri mora“ s pregledom mjera, procedurama i planom raspisivanja natječaja iz mjere III (Laguri) Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. 

61aa8f727bf50e544ca1b6a81e3a9236.jpg?v=2Kako bismo i najmlađima približili Novigradsku dagnju, u jutarnjim satima u Parku u Novigradu održat će se kreativna radionica za djecu s početkom u 10:00 h. Prošlogodišnja radionica bila je iznimno dobro posjećena i puna pozitivnih dojmova te ovim putem želimo pozvati roditelje da u što većem broju dovedu svoje mališane na ovaj događaj. Radionica je interaktivnog karaktera te se na njoj izrađuju suveniri i ukrasi na temu Novigradske dagnje, poručuju organizatori. 

Osim kreativnog i znanstvenog doživljaja, Općina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj pod nazivom „OKUSI NOVIGRADSKE DAGNJE“: i ove godine na Novigradskoj rivi, od 22 h bit će pripremljeno i podijeljeno 500 kg daganja. Dagnje de biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domaćoj recepturi, a događaj de biti popraćen prigodnim glazbenim programom ispred cafe bara „Noškić“. 

Događaj se organizira uz financijsku potporu Zadarske županije, Općine Novigrad, Udruge „Novigradska dagnja“ te Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom pridonijeli su i AGRRA i LAGUR „Tri mora“. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punoću ukusa Novigradske dagnje, a kao i svake godine i na ovogodišnju manifestaciju pozvani su svi ljudi dobre volje! 


Reci što misliš!