Događaji

Održana 17. sjednica gv

Trzavice oko proračuna na sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda

Trzavice oko proračuna na sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda
Youtube

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda većinom glasova prihvaćen je Godišnji Izvještaj o izvršenju Proračun grada za 2018. godinu.

Brojke su tu pred vama, kazao je gradonačelnik Ivan Knez, a bitno je da nismo u blokadi, kratko je prokomentirao Izvještaj. 

Ja na žalost nisam baš zadovoljan, kazao je vijećnik Ante Fuzul, jer uvijek vidim neke stavke koje mi bodu oko. A to su reprezentacija, intelektualne usluge i slično, koje i u ovom slučaju predstavljaju znatno povećanje. Dakle izvršenje proračuna stagnira, a rastu druge stavke, što mi se nikako ne sviđa, te stoga i neću glasati za prihvaćanje tog proračuna. 

Točno je da brojke za intelektualne usluge ponekad izgledaju povelike, no imali smo između ostalog i uređenje zemljišnih knjiga te morali angažirati brojne stručne službe za ispomoć. Isto tako imamo i veliki broj manifestacija u gradu, a što opet iziskuje poveću stavku u prezentaciji, jer ne možete ljudima koji dođu na razgovore i sudjelovanje u nekom od vaših programa u gradu dati sendvič. I upravo nastojimo dio troškova prebaciti na Turističku zajednicu, pa ćemo vidjeti kako će to ići, pojasnio je gradonačelnik Knez. 

Na sjednici je prihvaćena i dopuna odluke o davanju u zakup javnih površina za postavljanje pokretnih naprava (uz amandman vijećnika HDZ-a) te također i Odluka o izmjeni Plana rasporeda lokacijama na javnim površinama za obavljanje ugostiteljskih, trgovačkih i drugih djelatnosti. Tako primjerice, kako se na natječaj za zakup površine za postavljanje pokretnih naprava kioska i štandova (na djelu Šetnice) na ponuđene tri lokacije nitko nije javio, one su ukinute te će biti više reda u prostoru.

Istovremeno na prostoru kod „stare škole“ zatraženo je mjesto za male bicikle a što odgovara koncepciji. Vijećnici na ovoj sjednici raspravljali su i prihvatili Odluku o reklamiranju i plakatiranju na području grada. Svi poslovi vezani za zakup javne površine za postavljanje velikih reklamnih panoa na području grada, povjeravaju se tvrtki „Croata d.o.o.“ Biograd na moru.

Inače postojeća odluka o reklamiranju i plakatiranju na području grada na kojima se mogu postavljati i isticati reklamni predmeti u je u nadležnosti Jedinstvenog upravnog odjela grada Biograda. Dopunom ove odluke dio poslova prenijeti će se u nadležnost tvrtke „Croata“ koja će vršiti obavljanje poslova odnosno upravljanje velikim reklamnim (jumbo) plakatima i to na način zaprimanja zahtijeva za postavljanje istih i dodjeljivanja pripadajućih odobrenja. 

Croata d.o.o. registrirana je za obavljanje ovakve djelatnosti, a preuzimanjem djela poslova rasteretit će se  Jedinstveni upravni odjel grada, rečeno je u obrazloženju. Suprotno mišljenje izrazio je vijećnik Ante Fuzul rekavši da bi s tom odlukom valjalo pričekati, jer između ostalog u pitanju je prenamjena odnosno prelijevanje sredstava iz gradske uprave u drugu tvrtku. Jer evidentno je da preuzimanjem  djela poslova tvrtka Croata stječe i dodatni prihod neophodan za poslovanje, što može dodatno zakomplicirati stvar.

Nešto više rasprava vijećnici su posvetili pitanju Odluci o obračunu i naplati naknade za razvoj sustava javne Vodoopskrbe i odvodnje no i ta točka prihvaćena je većinom glasova. Tema protupožarne zaštite i plana i programa unapređenja zaštite od požara izazvala je brojne komentare no ostaje činjenica da je stanje u gradu Biogradu na tom planu prilično stabilno. Naime, poznato je da je to tematika o kojoj se brine čitave godine, a ne samo pred ljetnu sezonu, a glavni akteri za to su Javna vatrogasna postrojba i DVD  Biograd, koji su se već zadnjih nekoliko sezona maksimalno angažirali na čišćenju i uređenju šume, te prilagodbi šumskih putova i drugog kako bi se moglo djelovati u potrebi. 

Vijećnici ove sjednice jednoglasno su dali suglasno na Statut Gradske knjižnice grada Biograda, te odobrenje nekretnine u vlasništvu grada korisniku Gradskom društvu Crvenog križa Biograd na moru  u svrhu izgradnje Centra za socijalne usluge, starije i nemoćne, te potrebe u sklopu navedene djelatnosti CK.


Reci što misliš!